Śniadaniowe łódeczki
Składniki na 2 porcje. Czas: około 20 minut. Porcja: 170 kcal.
Kromki ciemnego pieczywa (żytniego, razowego, orkiszowego, mieszanego) poprzekrawaj na połówki. Każdą połówkę posmaruj cienką warstwą masła.
Szynkę pokrój w plastry, a później na kawałki. Obłóż nimi kanapki. Plastry żółtego sera przekrój po skosie tak, by powstało 6 trójkątów. Odłóż je na bok, by później przygotować żagle do kanapkowych łódek.
Pomidor umyj. Jeśli chcesz (lub jeśli podajesz kanapki maluszkowi), ułóż warzywo na sicie, sparz wrzątkiem, przelej zimną wodą i obierz ze skórki. Przekrój na połówki, usuń nasiona. Każdą połówkę podziel na trzy części.
Gałązki bazylii opłucz pod bieżącą wodą, osusz na papierowym ręczniku kuchennym. Oderwij listki z gałązek, pozostaw do dekoracji kanapek.
Przygotuj sześć ozdobnych patyczków do szaszłyków (koreczków) lub wykałaczek. Ozdób je proporczykami z kawałków materiału lub z kolorowych serwetek. Nadziej trójkąty z sera tak, by imitowały żagle.
Na pokrytych szynką kanapeczkach rozłóż cząstki pomidorów. Przymocuj je do pieczywa za pomocą masztów z serowymi żaglami. Ozdób liśćmi bazylii.