Śnieżka w jaglanym koszyczku
Lubisz eksperymentować w kuchni? Jesteś fanem kaszy jaglanej pod każdą postacią? Ten przepis jest właśnie dla ciebie!

Składniki
- spód:
- 1 szkl. kaszy jaglanej
- 1/2 szkl. orzechów nerkowca
- 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- szczypta soli
- tłuszcz i mąka do formy
- obłożenie:
- 30 dag sezonowych owoców
- 1 i 1/2 szkl. chudego mleka
- 2 op. śmietany w proszku typu Śnieżka
- 1/2 cytryny
- 2 łyżki ksylitolu
Sposób przygotowania:
1. Kaszę przelej na sitku wrzątkiem, przesyp do garnka. Zalej ją 2 szkl. wody. Dodaj szczyptę soli i gotuj (na małym ogniu, pod przykryciem), aż ziarenka wchłoną wodę i zrobią się miękkie (ok. 15 minut). 2. Orzechy zalej wrzątkiem, odstaw na 20 minut. Po tym czasie odcedź je i zmiksuj w blenderze. Dodaj przestudzoną kaszą jaglaną oraz pozostałe składniki spodu. Zmiel wszystko razem w malakserze. Jeśli nie masz malaksera, to połowę kaszy zmiksuj blenderem i dopiero połącz z pozostałymi składnikami. Śnieżka w jaglanym koszyczku 3. Formę na tartę o średnicy 28 cm posmaruj tłuszczem i wysyp mąką. Spód i boki wylep przygotowaną masą jaglano-orzechową. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Piecz na złoto, ok. 15 minut. Wystudź. 4. Obłożenie: owoce opłucz, osusz, oczyść, ew. pokrój. Z cytryny zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Do mleka wsyp proszek śmietanowy oraz ksylitol. Ubij mikserem na gęstą masę. Wymieszaj ze skórką i sokiem z cytryny. Domieszaj połowę owoców. Krem wyłóż na ciasto. Rozłóż resztę owoców. Schłodź.