Śnieżka w jaglanym koszyczku

Lubisz eksperymentować w kuchni? Jesteś fanem kaszy jaglanej pod każdą postacią? Ten przepis jest właśnie dla ciebie!

Delikatna i lekka śnieżka w jaglanym koszyczku
Delikatna i lekka śnieżka w jaglanym koszyczku123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Kaszę przelej na sitku wrzątkiem, przesyp do garnka. Zalej ją 2 szkl. wody. Dodaj szczyptę soli i gotuj (na małym ogniu, pod przykryciem), aż ziarenka wchłoną wodę i zrobią się miękkie (ok. 15 minut). 

2. Orzechy zalej wrzątkiem, odstaw na 20 minut. Po tym czasie odcedź je i zmiksuj w blenderze. Dodaj przestudzoną kaszą jaglaną oraz pozostałe składniki spodu. Zmiel wszystko razem w malakserze. Jeśli nie masz malaksera, to połowę kaszy zmiksuj blenderem i dopiero połącz z pozostałymi składnikami. Śnieżka w jaglanym koszyczku 

3. Formę na tartę o średnicy 28 cm posmaruj tłuszczem i wysyp mąką. Spód i boki wylep przygotowaną masą jaglano-orzechową. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Piecz na złoto, ok. 15 minut. Wystudź. 

4. Obłożenie: owoce opłucz, osusz, oczyść, ew. pokrój. Z cytryny zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Do mleka wsyp proszek śmietanowy oraz ksylitol. Ubij mikserem na gęstą masę. Wymieszaj ze skórką i sokiem z cytryny. Domieszaj połowę owoców. Krem wyłóż na ciasto. Rozłóż resztę owoców. Schłodź.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas