Reklama

Reklama

Śnieżka w jaglanym koszyczku

Lubisz eksperymentować w kuchni? Jesteś fanem kaszy jaglanej pod każdą postacią? Ten przepis jest właśnie dla ciebie!

Czas przyrządzenia: 65 min
Składniki dla: 12 porcji

Składniki - spód:

  • 1 szkl. kaszy jaglanej
  • 1/2 szkl. orzechów nerkowca
  • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • szczypta soli
  • tłuszcz i mąka do formy

Składniki - obłożenie:

  • 30 dag sezonowych owoców
  • 1 i 1/2 szkl. chudego mleka
  • 2 op. śmietany w proszku typu Śnieżka
  • 1/2 cytryny
  • 2 łyżki ksylitolu

Sposób przygotowania:

1. Kaszę przelej na sitku wrzątkiem, przesyp do garnka. Zalej ją 2 szkl. wody. Dodaj szczyptę soli i gotuj (na małym ogniu, pod przykryciem), aż ziarenka wchłoną wodę i zrobią się miękkie (ok. 15 minut). 

2. Orzechy zalej wrzątkiem, odstaw na 20 minut. Po tym czasie odcedź je i zmiksuj w blenderze. Dodaj przestudzoną kaszą jaglaną oraz pozostałe składniki spodu. Zmiel wszystko razem w malakserze. Jeśli nie masz malaksera, to połowę kaszy zmiksuj blenderem i dopiero połącz z pozostałymi składnikami. Śnieżka w jaglanym koszyczku 

3. Formę na tartę o średnicy 28 cm posmaruj tłuszczem i wysyp mąką. Spód i boki wylep przygotowaną masą jaglano-orzechową. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Piecz na złoto, ok. 15 minut. Wystudź. 

4. Obłożenie: owoce opłucz, osusz, oczyść, ew. pokrój. Z cytryny zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Do mleka wsyp proszek śmietanowy oraz ksylitol. Ubij mikserem na gęstą masę. Wymieszaj ze skórką i sokiem z cytryny. Domieszaj połowę owoców. Krem wyłóż na ciasto. Rozłóż resztę owoców. Schłodź.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: Śnieżka w jaglanym koszyczku | owoce leśne

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje