Soczyste szpadki z orzechową nutą

Szaszłyki z bakłażanem
Szaszłyki z bakłażanem123RF/PICSEL

Składniki

  • 70 dag wieprzowiny bez kości
  • 1 bakłażan
  • 3 mniejsze cebule
  • po 1 małej czerwonej i zielonej papryce
  • 2 twarde pomidory
  • pieprz
  • oliwa

- marynata

  • 150 ml oleju rzepakowego
  • 10 dag niesolonych orzeszków ziemnych
  • 1 bardzo dojrzała gruszka
  • 3 łyżki miodu
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki

Sposób przygotowania

Przepis na roladki z grillowanego bakłażanaInteria KulinariaInteria Kulinaria
Szaszłyki
Szaszłyki123RF/PICSEL

Kiełbasiany specjał

Składniki

  • 4-5 cienkich kiełbasek (najlepiej niezbyt tłustych)
  • 1 duża cebula
  • 15 dag wędzonego boczku (w jednym kawałku)
  • 1 czerwona papryka
  • po 1/2 żółtej i zielonej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól ziołowa
  • pieprz
  • oliwa

Sposób przygotowania

Jak się robi chłopski garnek?Interia KulinariaInteria Kulinaria
Szaszłyki z klopsami
Szaszłyki z klopsami123RF/PICSEL

Klopsiki z bakłażanem

Składniki

  • 60 dag mięsa mielonego mieszanego lub drobiowego
  • 2 małe bakłażany
  • 2 pomidory
  • 4 korniszony
  • 2 cebule szalotki lub dymki
  • po 1/2 pęczka koperku i natki pietruszki
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka mielonej papryki ostrej lub słodkiej
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • sól
  • olej
3-4 porcji

Sposób przygotowania

Zmysłowe smaki: Klopsiki z indyka w sosie koperkowymZmysłowe smakiInteria.tv
Kofty
Kofty123RF/PICSEL

Kofta z rzodkwią i miętą

Składniki

  • 70 dag mielonego mięsa drobiowego
  • 2 czerwone cebule
  • kawałek białej rzodkwi (ok. 5 cm)
  • 2 ostre papryczki
  • 1 gałązka selera naciowego
  • 1/2 pęczka kolendry
  • 1/3 szkl. listków mięty
  • 1 ząbek czosnku
  • ok. 1/4 szkl. bulionu
  • 1 łyżka suszonego lubczyku
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • szczypta mielonej kozieradki
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • pieprz ziołowy
  • olej

Sposób przygotowania

Co zrobić, by jedzenie nie przywierało do rusztu grilla?Interia DIYInteria DIY
Szaszłyki z kukurydzą
Szaszłyki z kukurydzą123RF/PICSEL

Kąski z kukurydzą

Składniki

  • 1 duża podwójna pierś z kurczaka
  • 1 mała cukinia
  • 1 kolba kukurydzy
  • 6-8 pomidorków
  • 2 małe czerwone cebule
  • po 1 żółtej i czerwonej papryce
  • cukier
  • sól
  • oliwa

- marynata

  • 4 łyżki miodu, np. wielokwiatowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu winnego lub soku z pomarańczy
  • 3 łyżki powideł śliwkowych
  • 1 ząbek czosnku
4 porcji

Sposób przygotowania

Zmysłowe smaki: Jak gotować kukurydzę? Zmysłowe smakiInteria.tv
Szaszłyki z cukinią
Szaszłyki z cukinią123RF/PICSEL

Przysmak z sezamowym akcentem

Składniki

  • 50 dag polędwiczek z kurczaka
  • 3 małe cukinie
  • 2 łyżeczki przyprawy
  • garam masala
  • 1 łyżka suszonego lubczyku
  • po 1 łyżeczce siemienia, soli i grubo mielonego pieprzu
  • olej sezamowy
5 porcji

Sposób przygotowania

Roladki z tortilli z łososiemInteria KulinariaInteria Kulinaria
Naj
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?