Soczyste szpadki z orzechową nutą
Sposób przygotowania
1. Marynata: orzeszki drobno posiekaj. Gruszkę umyj,obierz, wytnij gniazdo nasienne. Miąższ zmiksuj. Wymieszaj z olejem, gruszkami, miodem, sokiem, papryką i sosem sojowym.
2. Szaszłyki: mięso umyj, pokrój w kostkę, skrop marynatą. Odstaw na całą noc. Warzywa umyj, oczyść. Pomidory i bakłażan pokrój w plastry, papryki - w kostkę, cebule - w ósemki.
3. Mięso i pokrojone warzywa ponadziewaj na szpadki. Dociśnij, aby ściśle do siebie przylegały. Posmaruj oliwą i oprósz pieprzem. Rozłóż na blaszce wyłożonej folią aluminiową.
4. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez 25-30 minut, bez przykrycia, ew. smarując wodą albo olejem sezamowym lub z orzechów arachidowych.
Kiełbasiany specjał
Sposób przygotowania
1. Czosnek przeciśnij przez praskę i połącz go z musztardą. Kiełbaski pokrój na kawałki o grubości ok. 1,5 cm. Dołóż musztardę, przemieszaj. Odstaw do lodówki.
2. 2 łyżki oliwy utrzyj z octem, rozmarynem i ziołami prowansalskimi. Cebulę obierz, pokrój na ćwiartki, a potem każdą warstwę na kawałki. Papryki umyj, osusz. Pokrój na podobne kawałki jak cebulę. Boczek potnij w kostkę. Cebulę i papryki skrop oliwą z ziołami, wrzuć na patelnię, krótko obsmaż, zdejmij. Na patelnię włóż boczek, obsmaż go z każdej strony. Odłóż do przestudzenia.
3. Z kiełbasek usuń musztardę z czosnkiem. Nadziewaj je na patyczki szaszłykowe na przemian z kawałkami boczku i obsmażonych warzyw. Rozgrzej patelnię grillową (lub grill), posmaruj oliwą. Włóż przygotowane szaszłyki, smaż, aż równomiernie się zrumienią ze wszystkich stron.
Klopsiki z bakłażanem
Sposób przygotowania
1. Bakłażany umyj, osusz, pokrój w plasterki. Ułóż na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem,oprósz solą, odstaw na co najmniej 20 minut. Szalotki obierz. Pomidory umyj, przekrój, oczyść z pestek. Miąższ pomidorów, korniszony i szalotki posiekaj. Koperek i natkę pietruszki posiekaj.
2. Bułkę tartą zalej 1-2 łyżkami wody, wymieszaj z mięsem. Dodaj rozdrobnione warzywa, koperek i natkę. Dopraw oregano, mieloną papryką, czosnkiem oraz solą. Plasterki bakłażana opłucz, dobrze osusz. Z mięsnej masy uformuj kulki. Ponadziewaj je na szpikulce na zmianę z plasterkami bakłażana. Posmaruj olejem.
3. Szaszłyki ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Przykryj folią aluminiową. Obok ew. połóż resztę niezużytych warzyw. Piecz 30 minut w 170 st. C.
Kofta z rzodkwią i miętą
Sposób przygotowania
1. Cebule obierz, odetnij 3-4 talarki, odłóż do dekoracji. Resztę drobno posiekaj. 1 łyżkę oleju rozgrzej, wrzuć posiekaną cebulę, duś, aż będzie szklista. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, wymieszaj i zdejmij z patelni.
2. Papryczki umyj, usuń pestki, strączki posiekaj. Seler bardzo drobno pokrój, rzodkiew zetrzyj na wiórki. Miętę i kolendrę posiekaj. Przygotowane składniki dołóż do mięsa, dodaj cebulę. Dopraw sosem sojowym, lubczykiem, kminem, kozieradką, pieprzem. Dobrze wymieszaj.
3. Zwilżonymi dłońmi uformuj podłużne klopsiki. Nabij je na szpadki. Rozgrzej 3-4 łyżki oleju, włóż szaszłyki, smaż 5-7 minut, obracając. Podlej bulionem i duś, aż odparuje.
Kąski z kukurydzą
Sposób przygotowania
1. Marynata: powidła zmiksuj z sosem sojowym, octem, miodem i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Jeśli marynata jest bardzo gęsta, dolej 2-3 łyżki oliwy. Krótko zagotuj, zdejmij z ognia i ostudź.
2. Mięso umyj i osusz. Pokrój na równe kawałki. Skrop je marynatą, przemieszaj, odstaw w chłodne miejsce na przynajmniej 30 minut. Zgotuj wodę ze szczyptą cukru i soli. Wrzuć umytą kolbę kukurydzy i gotuj przez 5 minut od momentu zagotowania się wody. Pokrój na plastry, a te na ćwiartki.
3. Resztę warzyw umyj i pokrój na kawałki. Pomidory zostaw w całości. Warzywa i kawałki mięsa nadziej na patyczki. Szaszłyki posmaruj marynatą. Na patelni rozgrzej 3-4 łyżki oliwy, włóż szaszłyki, smaż, aż równo się zrumienią.
Przysmak z sezamowym akcentem
Sposób przygotowania
1. Mięso opłucz, osusz, pokrój na kawałki. Dodaj 2 łyżki oleju i garam masala. Przemieszaj. Cukinie pokrój w podłużne plastry, podsmaż na patelni grillowej. 2 łyżki oleju i lubczyk utrzyj. Posmaruj cukinie, zwiń je.
2. Mięso i cukinie nadziej na szpadki. Szaszłyki usmaż na oleju. Siemię podpraż, wymieszaj z solą i pieprzem, posyp usmażone szaszłyki.