Soczyste szpadki z orzechową nutą

Składniki
- 70 dag wieprzowiny bez kości
- 1 bakłażan
- 3 mniejsze cebule
- po 1 małej czerwonej i zielonej papryce
- 2 twarde pomidory
- pieprz
- oliwa
- marynata
- 150 ml oleju rzepakowego
- 10 dag niesolonych orzeszków ziemnych
- 1 bardzo dojrzała gruszka
- 3 łyżki miodu
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
Sposób przygotowania
1. Marynata: orzeszki drobno posiekaj. Gruszkę umyj,obierz, wytnij gniazdo nasienne. Miąższ zmiksuj. Wymieszaj z olejem, gruszkami, miodem, sokiem, papryką i sosem sojowym. 2. Szaszłyki: mięso umyj, pokrój w kostkę, skrop marynatą. Odstaw na całą noc. Warzywa umyj, oczyść. Pomidory i bakłażan pokrój w plastry, papryki - w kostkę, cebule - w ósemki.3. Mięso i pokrojone warzywa ponadziewaj na szpadki. Dociśnij, aby ściśle do siebie przylegały. Posmaruj oliwą i oprósz pieprzem. Rozłóż na blaszce wyłożonej folią aluminiową. 4. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez 25-30 minut, bez przykrycia, ew. smarując wodą albo olejem sezamowym lub z orzechów arachidowych.

Kiełbasiany specjał
Składniki
- 4-5 cienkich kiełbasek (najlepiej niezbyt tłustych)
- 1 duża cebula
- 15 dag wędzonego boczku (w jednym kawałku)
- 1 czerwona papryka
- po 1/2 żółtej i zielonej papryki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 łyżka suszonego rozmarynu
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól ziołowa
- pieprz
- oliwa
Sposób przygotowania
1. Czosnek przeciśnij przez praskę i połącz go z musztardą. Kiełbaski pokrój na kawałki o grubości ok. 1,5 cm. Dołóż musztardę, przemieszaj. Odstaw do lodówki. 2. 2 łyżki oliwy utrzyj z octem, rozmarynem i ziołami prowansalskimi. Cebulę obierz, pokrój na ćwiartki, a potem każdą warstwę na kawałki. Papryki umyj, osusz. Pokrój na podobne kawałki jak cebulę. Boczek potnij w kostkę. Cebulę i papryki skrop oliwą z ziołami, wrzuć na patelnię, krótko obsmaż, zdejmij. Na patelnię włóż boczek, obsmaż go z każdej strony. Odłóż do przestudzenia. 3. Z kiełbasek usuń musztardę z czosnkiem. Nadziewaj je na patyczki szaszłykowe na przemian z kawałkami boczku i obsmażonych warzyw. Rozgrzej patelnię grillową (lub grill), posmaruj oliwą. Włóż przygotowane szaszłyki, smaż, aż równomiernie się zrumienią ze wszystkich stron.

Klopsiki z bakłażanem
Składniki
- 60 dag mięsa mielonego mieszanego lub drobiowego
- 2 małe bakłażany
- 2 pomidory
- 4 korniszony
- 2 cebule szalotki lub dymki
- po 1/2 pęczka koperku i natki pietruszki
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 łyżeczka mielonej papryki ostrej lub słodkiej
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- sól
- olej
Sposób przygotowania
1. Bakłażany umyj, osusz, pokrój w plasterki. Ułóż na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem,oprósz solą, odstaw na co najmniej 20 minut. Szalotki obierz. Pomidory umyj, przekrój, oczyść z pestek. Miąższ pomidorów, korniszony i szalotki posiekaj. Koperek i natkę pietruszki posiekaj. 2. Bułkę tartą zalej 1-2 łyżkami wody, wymieszaj z mięsem. Dodaj rozdrobnione warzywa, koperek i natkę. Dopraw oregano, mieloną papryką, czosnkiem oraz solą. Plasterki bakłażana opłucz, dobrze osusz. Z mięsnej masy uformuj kulki. Ponadziewaj je na szpikulce na zmianę z plasterkami bakłażana. Posmaruj olejem. 3. Szaszłyki ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Przykryj folią aluminiową. Obok ew. połóż resztę niezużytych warzyw. Piecz 30 minut w 170 st. C.

Kofta z rzodkwią i miętą
Składniki
- 70 dag mielonego mięsa drobiowego
- 2 czerwone cebule
- kawałek białej rzodkwi (ok. 5 cm)
- 2 ostre papryczki
- 1 gałązka selera naciowego
- 1/2 pęczka kolendry
- 1/3 szkl. listków mięty
- 1 ząbek czosnku
- ok. 1/4 szkl. bulionu
- 1 łyżka suszonego lubczyku
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- szczypta mielonej kozieradki
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- pieprz ziołowy
- olej
Sposób przygotowania
1. Cebule obierz, odetnij 3-4 talarki, odłóż do dekoracji. Resztę drobno posiekaj. 1 łyżkę oleju rozgrzej, wrzuć posiekaną cebulę, duś, aż będzie szklista. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, wymieszaj i zdejmij z patelni. 2. Papryczki umyj, usuń pestki, strączki posiekaj. Seler bardzo drobno pokrój, rzodkiew zetrzyj na wiórki. Miętę i kolendrę posiekaj. Przygotowane składniki dołóż do mięsa, dodaj cebulę. Dopraw sosem sojowym, lubczykiem, kminem, kozieradką, pieprzem. Dobrze wymieszaj. 3. Zwilżonymi dłońmi uformuj podłużne klopsiki. Nabij je na szpadki. Rozgrzej 3-4 łyżki oleju, włóż szaszłyki, smaż 5-7 minut, obracając. Podlej bulionem i duś, aż odparuje.

Kąski z kukurydzą
Składniki
- 1 duża podwójna pierś z kurczaka
- 1 mała cukinia
- 1 kolba kukurydzy
- 6-8 pomidorków
- 2 małe czerwone cebule
- po 1 żółtej i czerwonej papryce
- cukier
- sól
- oliwa
- marynata
- 4 łyżki miodu, np. wielokwiatowego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka octu winnego lub soku z pomarańczy
- 3 łyżki powideł śliwkowych
- 1 ząbek czosnku
Sposób przygotowania
1. Marynata: powidła zmiksuj z sosem sojowym, octem, miodem i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Jeśli marynata jest bardzo gęsta, dolej 2-3 łyżki oliwy. Krótko zagotuj, zdejmij z ognia i ostudź. 2. Mięso umyj i osusz. Pokrój na równe kawałki. Skrop je marynatą, przemieszaj, odstaw w chłodne miejsce na przynajmniej 30 minut. Zgotuj wodę ze szczyptą cukru i soli. Wrzuć umytą kolbę kukurydzy i gotuj przez 5 minut od momentu zagotowania się wody. Pokrój na plastry, a te na ćwiartki. 3. Resztę warzyw umyj i pokrój na kawałki. Pomidory zostaw w całości. Warzywa i kawałki mięsa nadziej na patyczki. Szaszłyki posmaruj marynatą. Na patelni rozgrzej 3-4 łyżki oliwy, włóż szaszłyki, smaż, aż równo się zrumienią.

Przysmak z sezamowym akcentem
Składniki
- 50 dag polędwiczek z kurczaka
- 3 małe cukinie
- 2 łyżeczki przyprawy
- garam masala
- 1 łyżka suszonego lubczyku
- po 1 łyżeczce siemienia, soli i grubo mielonego pieprzu
- olej sezamowy
Sposób przygotowania
1. Mięso opłucz, osusz, pokrój na kawałki. Dodaj 2 łyżki oleju i garam masala. Przemieszaj. Cukinie pokrój w podłużne plastry, podsmaż na patelni grillowej. 2 łyżki oleju i lubczyk utrzyj. Posmaruj cukinie, zwiń je. 2. Mięso i cukinie nadziej na szpadki. Szaszłyki usmaż na oleju. Siemię podpraż, wymieszaj z solą i pieprzem, posyp usmażone szaszłyki.