Soczyste szpadki z orzechową nutą

Składniki

  • 70 dag wieprzowiny bez kości
  • 1 bakłażan
  • 3 mniejsze cebule
  • po 1 małej czerwonej i zielonej papryce
  • 2 twarde pomidory
  • pieprz
  • oliwa

Składniki - marynata

  • 150 ml oleju rzepakowego
  • 10 dag niesolonych orzeszków ziemnych
  • 1 bardzo dojrzała gruszka
  • 3 łyżki miodu
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki

Sposób przygotowania

1. Marynata: orzeszki drobno posiekaj. Gruszkę umyj,obierz, wytnij gniazdo nasienne. Miąższ zmiksuj. Wymieszaj z olejem, gruszkami, miodem, sokiem, papryką i sosem sojowym. 

2. Szaszłyki: mięso umyj, pokrój w kostkę, skrop marynatą. Odstaw na całą noc. Warzywa umyj, oczyść. Pomidory i bakłażan pokrój w plastry, papryki - w kostkę, cebule - w ósemki.

3. Mięso i pokrojone warzywa ponadziewaj na szpadki. Dociśnij, aby ściśle do siebie przylegały. Posmaruj oliwą i oprósz pieprzem. Rozłóż na blaszce wyłożonej folią aluminiową. 

4. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez 25-30 minut, bez przykrycia, ew. smarując wodą albo olejem sezamowym lub z orzechów arachidowych.

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje