Soczyste żeberka w trzech smakach

To mięso z kostką ma same zalety. Jest niedrogie, idealnie nadaje się do duszenia oraz pieczenia, a przyrządzone według naszych nieskomplikowanych przepisów wprost rozpływa się w ustach.

Żeberka z przyprawami
Żeberka z przyprawami123RF/PICSEL

Na słodko-kwaśno po azjatycku

Sposób przygotowania

1. W garnku zagotuj 2 litry posolonej wody. Żeberka umyj, włóż do wrzątku (tak by mięso było przykryte). Gotuj ok. 90 minut. 

2. W tym czasie przygotuj glazurę: cebule, czosnek oraz imbir obierz, drobno posiekaj. W garnku rozgrzej masło, wrzucić posiekane składniki. Smaż je 2-3 minuty, aż staną się szkliste. Dosyp cukier (bez 1 łyżki). Smaż dalej, aż się skarmelizuje. Wtedy dolej keczup i ocet jabłkowy. Całość ponownie zagotuj. Włóż laskę cynamonu. Gotuj dalej 15 minut, często mieszając.Pod koniec gotowania przypraw sosem worcester, solą, pieprzem i resztą cukru. 

3. Piekarnik rozgrzej do 175 st. Blachę wyłóż pergaminem. Żeberka wyjmij, osusz, pokrój na porcje. Ułóż je na blasze. Posmaruj ok. 3/4 glazury. Wstaw do piekarnika na 45 min. W połowie pieczenia mięso posmaruj odłożoną glazurą. Żeberka możesz także przygotować na grillu. Piecz je wtedy po ok. 20 minut z każdej strony.

Jak zrobić żeberka w miodzie? Szybki sposób na obiadInteria Kulinaria
Żeberka z musztardą
Żeberka z musztardą123RF/PICSEL

Duszone z musztardą

Sposób przygotowania

1. Żeberka opłucz, podziel na porcje. Mięso posyp przyprawą, solą i pieprzem. Cebulę obierz, posiekaj. 

2. Rozgrzej olej. Zeszklij na nim cebulę i obsmaż na nim mięso. Żeberka i cebulę włóż do garnka. Zalej bulionem. Zagotuj, zmniejsz płomień. Duś 90 min. Przypraw do smaku. Dołóż musztardę. Podgrzewaj 5 minut. Sos zagęść mąką wymieszaną z 3 łyżkami wody. Zagotuj. 

Żeberka BBQ - klasyczny przepis na pieczone żeberkaInteria Kulinaria
Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas