Reklama

Reklama

Soczyste żeberka w trzech smakach

To mięso z kostką ma same zalety. Jest niedrogie, idealnie nadaje się do duszenia oraz pieczenia, a przyrządzone według naszych nieskomplikowanych przepisów wprost rozpływa się w ustach.

Na słodko-kwaśno po azjatycku

Składniki

  • 1 i 1/2 kg żeberek
  • 2 cebule
  • 1/2 szkl. keczupu
  • 2/3 szkl. brązowego cukru
  • 1/2 szkl. octu jabłkowego

Składniki - przyprawy

  • kawałek imbiru wielkości włoskiego orzecha
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżeczki sosu worcester
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 laski cynamonu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

1. W garnku zagotuj 2 litry posolonej wody. Żeberka umyj, włóż do wrzątku (tak by mięso było przykryte). Gotuj ok. 90 minut. 

2. W tym czasie przygotuj glazurę: cebule, czosnek oraz imbir obierz, drobno posiekaj. W garnku rozgrzej masło, wrzucić posiekane składniki. Smaż je 2-3 minuty, aż staną się szkliste. Dosyp cukier (bez 1 łyżki). Smaż dalej, aż się skarmelizuje. Wtedy dolej keczup i ocet jabłkowy. Całość ponownie zagotuj. Włóż laskę cynamonu. Gotuj dalej 15 minut, często mieszając.Pod koniec gotowania przypraw sosem worcester, solą, pieprzem i resztą cukru. 

3. Piekarnik rozgrzej do 175 st. Blachę wyłóż pergaminem. Żeberka wyjmij, osusz, pokrój na porcje. Ułóż je na blasze. Posmaruj ok. 3/4 glazury. Wstaw do piekarnika na 45 min. W połowie pieczenia mięso posmaruj odłożoną glazurą. Żeberka możesz także przygotować na grillu. Piecz je wtedy po ok. 20 minut z każdej strony.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje