Soczysty kurczak na ostro
Poza popularną kiełbasą, kaszanką czy karkówką warto spróbować także grillowanego kurczaka. Dodając odrobinę pasty harissa do marynaty uzyskamy mięso ostre, apetyczne i o intensywnym zapachu.

Składniki
- 700 g piersi kurczaka
- 4–5 łyżek oliwy
- 1 łyżeczka pasty harissa np. marki Jasmeen
- 1 kostka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki sosu sojowego
Sposób przygotowania
Kilka godzin przed grillem przygotuj marynatę. W dużym pojemniku lub misce wymieszaj ze sobą wszystkie składniki. Kurczaka umyj i usuń żyłki lub chrząstki. Podziel piersi na kilka kawałków. Włóż mięso do marynaty i dokładnie obtocz każdy kawałek. Schowaj do lodówki na co najmniej 2 godziny. Grilluj do zarumienienia z każdej strony i miękkości w środku.