Soczysty kurczak na ostro

Poza popularną kiełbasą, kaszanką czy karkówką warto spróbować także grillowanego kurczaka. Dodając odrobinę pasty harissa do marynaty uzyskamy mięso ostre, apetyczne i o intensywnym zapachu.

Składniki

  • 700 g piersi kurczaka
  • 4–5 łyżek oliwy
  • 1 łyżeczka pasty harissa np. marki Jasmeen
  • 1 kostka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego

Sposób przygotowania

Kilka godzin przed grillem przygotuj marynatę. W dużym pojemniku lub misce wymieszaj ze sobą wszystkie składniki. Kurczaka umyj i usuń żyłki lub chrząstki. Podziel piersi na kilka kawałków. Włóż mięso do marynaty i dokładnie obtocz każdy kawałek. Schowaj do lodówki na co najmniej 2 godziny. Grilluj do zarumienienia z każdej strony i miękkości w środku. 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje