Sola w sosie pomarańczowym
Na wyjątkową okazję.

Składniki na 4 porcje:
- 80 dag filetów z soli (lub innej ryby np. dorsza), - sól, pieprz, cukier, - 1/2 paczka natki, 1 pomarańcza, - 2 łyżki oleju, 3 łyżki mąki, - 4 łyżki schłodzonego masła, - 1 łyżka kaparów
Przygotowanie:
1. Rybę opłukać, osuszyć. Oprószyć solą i pieprzem. Natkę opłukać, posiekać. Sparzyć pomarańczę. Otrzeć skórkę, wycisnąć sok. Na dużej patelni rozgrzać olej. Filety obtoczyć w mące i smażyć na dużym ogniu około 1 minutę. Zmniejszyć płomień, rybę obrócić i dosmażyć jeszcze 2-4 minuty. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce. 2. Przygotować sos: do garnka wlać sok z pomarańczy, podgrzać. Małymi porcjami dodawać masło, skórkę pomarańczową, kapary i natkę. Delikatnie zamieszać. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru. Ryby polać przygotowanym sosem, krótko podgrzać. Przełożyć na podgrzane talerze. Udekorować cieniutkimi paseczkami skórki pomarańczowej i plasterkami cytryny lub pomarańczy. Czas przygotowania: 30 minut 1 porcja: 450 kcal