Sola zapiekana
Pomysł na obiad.
Składniki:
- 4 filety z soli
- cytryna
- gruba sól morska
- świeżo zmielony pieprz
- pomidor
- papryka
- natka pietruszki
- 3 ząbki czosnku
Przygotowanie:
1. Filety opłucz pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem. Skrop sokiem z cytryny i odstaw na pół godziny. Czosnek obierz, posiekaj. Pomidora i paprykę pokrój w plastry. Natkę pietruszki posiekaj drobno.
2. Rybę obtocz w czosnku, natce, oprósz pieprzem. Papier do pieczenia zmocz wodą i ułóż na nim ryby. Posyp je solą morską, poukładaj plastry pomidorów i papryki. Całość zawiń w papier do pieczenia (możesz związać sznurkiem). Piecz około 45 minut w 180˚C.
3. Rybę podawaj z pieczonymi ziemniakami i sałatką z rukoli, pomidorów i sera pleśniowego.