Sos holenderski
Dla koneserów.

Składniki:
- 250 g masła,
- 1 szalotka,
- 4 ziarna białego pieprzu,
- łyżka białego octu winnego,
- 4 żółtka,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- sól,
- mielony biały pieprz
Przygotowanie:
Masło roztopić w rondelku i sklarować (poczekać, aż resztki mleka opadną na dno i zlać sam tłuszcz). Szalotkę pokroić w drobniutką kosteczkę, ziarna pieprzu rozgnieść końcem noża. Ocet, 2 łyżki wody, ziarna pieprzu, i szalotkę umieścić w malutkim rondelku i gotować, aż objętość płynu zmniejszy się o 1/3. Przecedzić do miseczki ze stali nierdzewnej, dodać żółtka i łyżkę wody. Ubijać w gorącej kąpieli (60-70 st. C) na kremową masę za pomocą robota kuchennego, stopniowo, po kropli, dodawać rozpuszczone masło. Doprawić sokiem z cytryny, solą i białym pieprzem.
Uwaga: ubijanie zbyt słabe lub w zbyt niskiej temperaturze powoduje, że sos nie ma właściwej konsystencji i objętości. Zbyt wysoka temperatura sprawi że sos się zetnie.
Czas przygotowania: 25 minut
Jedna porcja zawiera: 2260 kJ/540 kcal
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!