Sos majonezowy najlepszy, bo domowy

Do prawie każdej z sałatek pasuje przepyszny domowy majonez doprawiony np. ziołami, czosnkiem, jogurtem.

Sos majonezowy
Sos majonezowy123/RF PICSEL123RF/PICSEL

1. Na sos do sałatki dla 6 osób potrzebujemy: 3 żółtek, 100 ml oleju słonecznikowego, 1,5 łyżeczki gładkiej musztardy, 2-3 łyżeczki soku cytrynowego oraz sól i biały pieprz do smaku. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową, wtedy dobrze się połączą.

2. Żółtka rozcieramy z musztardą i szczyptą soli. Następnie ubijamy trzepaczką, dodając szczyptę pieprzu i sok z cytryny. Stale ucierając, dodajemy po kropelce oleju. Gdy zużyjemy 2/3 tłuszczu, resztę możemy wlać cienkim strumieniem, wciąż energicznie mieszając. Doprawiamy i gotowe!

Zmysłowe smaki: Tarta gruszkowo-migdałowaInteria.tv
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas