Spaghetti z brokułami i pesto z natki
Makaron w takiej wersji jest równie smaczny jak klasyczne spaghetti.

Składniki
- 400 g pełnoziarnistego spaghetti
- różyczki i młode łodygi brokułu
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
- 400 g szpinaku baby
- 240 g (opakowanie) serka ricotta
- 1/2 szklanki podprażonych orzechów
- włoskich
- PESTO Z NATKI
- duży pęczek natki pietruszki
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
- łyżeczka startej skórki cytrynowej
- 1/3 szklanki startego twardego sera
- 1/2 szklanki oliwy
- sól, pieprz
35 min
6 porcji
Sposób przygotowania
1. Na pesto upraż na suchej patelni orzechy. Zmiksuj je z natką, czosnkiem,skórką, serem i łyżką oliwy. Miksując dalej, dolej cienką strużką resztę oliwy. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
2. Ugotuj makaron w osolonej wodzie.Na 3 minuty przed końcem gotowania dodaj brokuły. Odcedź, zachowując 1/2 szklanki wody z gotowania.
3. Rozgrzej oliwę w rondlu, podsmaż na niej czosnek i szpinak (2 minuty). Dodaj makaron, brokuły, pesto i (opcjonalnie)wodę pozostawioną z gotowania. Wymieszaj,przypraw do smaku. Podawaj spaghetti z kawałkami ricotty i orzechami.