Spaghetti z brokułami i pesto z natki

Makaron w takiej wersji jest równie smaczny jak klasyczne spaghetti.

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL

Składniki

  • 400 g pełnoziarnistego spaghetti
  • różyczki i młode łodygi brokułu
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 400 g szpinaku baby
  • 240 g (opakowanie) serka ricotta
  • 1/2 szklanki podprażonych orzechów
  • włoskich
  • PESTO Z NATKI
  • duży pęczek natki pietruszki
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • łyżeczka startej skórki cytrynowej
  • 1/3 szklanki startego twardego sera
  • 1/2 szklanki oliwy
  • sól, pieprz
35 min
6 porcji

Sposób przygotowania

1. Na pesto upraż na suchej patelni orzechy. Zmiksuj je z natką, czosnkiem,skórką, serem i łyżką oliwy. Miksując dalej, dolej cienką strużką resztę oliwy. Przypraw do smaku solą i pieprzem.

2. Ugotuj makaron w osolonej wodzie.Na 3 minuty przed końcem gotowania dodaj brokuły. Odcedź, zachowując 1/2 szklanki wody z gotowania.

3. Rozgrzej oliwę w rondlu, podsmaż na niej czosnek i szpinak (2 minuty). Dodaj makaron, brokuły, pesto i (opcjonalnie)wodę pozostawioną z gotowania. Wymieszaj,przypraw do smaku. Podawaj spaghetti z kawałkami ricotty i orzechami.

Zmysłowe Smaki: Jak gotować brokuły? Interia.tv
Olivia
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?