Reklama

Reklama

Spaghetti z cukinii z pesto bazyliowym

Pyszne danie wegetariańskie

Składniki

  • 2 młode cukinie
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 4 pomidory suszone (w oleju)
  • 50 ml wody
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 pęczek świeżej bazylii
  • 1 łyżka łuskanego słonecznika
  • 100 g sera np. Aldamer MSM Mońki
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Cukinie umyć, osuszyć i obieraczką julienne lub tradycyjną do warzyw zestrugać wzdłuż cukinii paseczki przypominające spaghetti. Podsmażyć krótką chwilę na rozgrzanym oleju, a następnie podlać wodą, dodać pomidory suszone pokrojone w paseczki, przykryć pokrywką i poddusić ok. 2 minuty, aż cukinia zmięknie.

Oliwę z oliwek, czosnek, listki bazylii i podprażony na suchej patelni słonecznik zmiksować, doprawić solą, pieprzem, polać spaghetti z cukinii i wymieszać. Po wyłożeniu na talerze posypać starkowanym serem żółtym Aldamer.

Smacznego!

INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje