Reklama

Reklama

Spaghetti ze szpinakiem i fetą

To proste danie, które smakuje doskonale. Ponadto zawiera mnóstwo składników odżywczych. Wykorzystaj nasz przepis i zrób na obiad spaghetti ze szpinakiem i fetą.

Składniki:


Reklama

150 g makaronu spaghetti (pełnoziarnistego lub barwionego pomidorami, bazylią, szpinakiem),

mały filet z piersi kurczaka,

50 g sera feta pasteryzowanego,

200 g szpinaku świeżego lub mrożonego,

1/2 szklanki bulionu warzywnego,

2 dojrzałe pomidory bez skórki (można użyć pomidorów z puszki),

2 ząbki czosnku,

1 cebula, zioła prowansalskie,

czubryca zielona,

sól morska,

pieprz świeżo mielony,

2 łyżki listków bazylii,

2 łyżki oleju rzepakowego.

Sposób przygotowania:

Cebulę posiekaj w kostkę. Podduś na oleju. Dodaj rozmrożony lub świeży szpinak, rozgniecione ząbki czosnku i zioła do smaku. Duś szpinak przez 10-15 minut. Jeśli masa będzie wysychała, podlewaj bulionem. Kurczaka przypraw czubrycą. Pokrój, dodaj do masy szpinakowej i duś do miękkości mięsa.

Na koniec dodaj pokrojone pomidory i duś jeszcze przez 5 minut. Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie. Na gotowy makaron wyłóż masę szpinakową z kurczakiem, posyp pokruszoną fetą i świeżą bazylią.

Cenne wartości odżywcze

Szpinak - to bogactwo żelaza, kwasu foliowego i wapnia. Ponadto zawiera większość niezbędnych do wzrostu witamin: C, A, K, B, E oraz cenny jod. Niewskazany jest jedynie osobom ze skłonnością do kamieni żółciowych i nerkowych, ponieważ tworzy z wapniem nierozpuszczalne szczawiany. Feta pasteryzowana - źródło białka i wapnia.


Dowiedz się więcej na temat: spaghetti

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje