Spaghetti ze szpinakiem i fetą
To proste danie, które smakuje doskonale. Ponadto zawiera mnóstwo składników odżywczych. Wykorzystaj nasz przepis i zrób na obiad spaghetti ze szpinakiem i fetą.
Składniki:
150 g makaronu spaghetti (pełnoziarnistego lub barwionego pomidorami, bazylią, szpinakiem),
mały filet z piersi kurczaka,
50 g sera feta pasteryzowanego,
200 g szpinaku świeżego lub mrożonego,
1/2 szklanki bulionu warzywnego,
2 dojrzałe pomidory bez skórki (można użyć pomidorów z puszki),
2 ząbki czosnku,
1 cebula, zioła prowansalskie,
czubryca zielona,
sól morska,
pieprz świeżo mielony,
2 łyżki listków bazylii,
2 łyżki oleju rzepakowego.
Sposób przygotowania:
Cebulę posiekaj w kostkę. Podduś na oleju. Dodaj rozmrożony lub świeży szpinak, rozgniecione ząbki czosnku i zioła do smaku. Duś szpinak przez 10-15 minut. Jeśli masa będzie wysychała, podlewaj bulionem. Kurczaka przypraw czubrycą. Pokrój, dodaj do masy szpinakowej i duś do miękkości mięsa.
Na koniec dodaj pokrojone pomidory i duś jeszcze przez 5 minut. Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie. Na gotowy makaron wyłóż masę szpinakową z kurczakiem, posyp pokruszoną fetą i świeżą bazylią.
Cenne wartości odżywcze
Szpinak - to bogactwo żelaza, kwasu foliowego i wapnia. Ponadto zawiera większość niezbędnych do wzrostu witamin: C, A, K, B, E oraz cenny jod. Niewskazany jest jedynie osobom ze skłonnością do kamieni żółciowych i nerkowych, ponieważ tworzy z wapniem nierozpuszczalne szczawiany. Feta pasteryzowana - źródło białka i wapnia.