Spiralki morelowe
Przepyszne!

Składniki
- 2 i 1/2 szkl. mąki pszennej
- 1/4 szkl. cukru
- 2 duże jajka
- 6 dag masła
- 1/2 szkl. letniego mleka
- 8 g suchych drożdży
- szczypta soli
- dodatek
- 1 szkl. dżemu morelowego lub 10-12 moreli
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
Sposób przygotowania
1. Ciasto: masło (możesz je zastąpić masłem roślinnym) stop i przestudź. Mąkę przesiej, wymieszaj z cukrem, drożdżami i solą. Dolej letnie mleko. Wyrabiaj, dodając pojedynczo jaj - ka, a na koniec masło. Przełóż do miski, oprósz 1 łyżką mąki, przykryj i odstaw, by ciasto podwoiło objętość. 2. Ciasto podziel na 3 części. Każdą rozwałkuj na koło o grubości 4-5 mm i pokrój na 6-8 trójkątów. Nałóż na nie po 1 łyżeczce dżemu lub po połówce wypestkowanej moreli. Możesz ją posypać szczyptą brązowego cukru.3. Zwiń trójkąty, zaczynając od podstawy do wierzchołka. Uformuj rogaliki. Połóż na blaszce z pergaminem, odczekaj, aż wyrosną. Piecz ok. 10 minut w 200 st. C. 2 łyżki masła stop. Jeszcze gorące rogaliki posmaruj roztopionym masłem.