Reklama

Reklama

Spiralki morelowe

Przepyszne!

Składniki

  • 2 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1/4 szkl. cukru
  • 2 duże jajka
  • 6 dag masła
  • 1/2 szkl. letniego mleka
  • 8 g suchych drożdży
  • szczypta soli

Składniki - dodatek

  • 1 szkl. dżemu morelowego lub 10-12 moreli
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki

Sposób przygotowania

1. Ciasto: masło (możesz je zastąpić masłem roślinnym) stop i przestudź. Mąkę przesiej, wymieszaj z cukrem, drożdżami i solą. Dolej letnie mleko. Wyrabiaj, dodając pojedynczo jaj - ka, a na koniec masło. Przełóż do miski, oprósz 1 łyżką mąki, przykryj i odstaw, by ciasto podwoiło objętość. 

2. Ciasto podziel na 3 części. Każdą rozwałkuj na koło o grubości 4-5 mm i pokrój na 6-8 trójkątów. Nałóż na nie po 1 łyżeczce dżemu lub po połówce wypestkowanej moreli. Możesz ją posypać szczyptą brązowego cukru.

3. Zwiń trójkąty, zaczynając od podstawy do wierzchołka. Uformuj rogaliki. Połóż na blaszce z pergaminem, odczekaj, aż wyrosną. Piecz ok. 10 minut w 200 st. C. 2 łyżki masła stop. Jeszcze gorące rogaliki posmaruj roztopionym masłem.

Reklama

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy