Spody do babeczek i tartaletek
Kremowe babeczki na kruchym spodzie to cukiernicza klasyka. Zobacz, jak możesz przygotować te ciastka. Gwarantujemy, że efekt zachwyci nawet najbardziej wybrednego łasucha!
Francuskie kwiatki
Rozmroź 1 op. francuskiego ciasta (a jeszcze lepiej ciasta filo). Płat ciasta cienko rozwałkuj. Potem potnij go na niewielkie kwadraciki. Ułóż po 3 kwadraciki – jeden na drugim, formując rozetki. Włóż je we wgłębienia w formie na muffinki. Dobrze dociśnij do spodu i brzegów. Ciasto ponakłuwaj widelcem, aby nie wybrzuszyło się w czasie pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 25 st. Piecz ok. 15 minut.
Koszyczki z herbatników
Pokrusz w malakserze 30 dag herbatników. Stop 15 dag masła, przestudź je. Okruszki wymieszaj z masłem. Foremki do tarteletek wyłóż pergaminem. Wylep przygotowaną masą. Wstaw do lodówki na 2–3 godziny. Potem spody ostrożnie wyjmij, usuń papier i nałóż krem.