Sposoby na karpia
- Karp to taka ryba, która chyba jedynie cudownie i najlepiej smakuje tylko w Wigilię - mówi PAP Life Andrzej Polan. Znany kucharz zdradza przepisy na świąteczną rybę - z grzybowym pudrem, z musztardą i koprem oraz karpia podanego z chrupiącą kapustą.
-Karp to taka ryba, która chyba jedynie cudownie i najlepiej smakuje tylko w Wigilię. Mimo że teraz już mamy do niej różne podejście. Sam też próbowałem z tym karpiem kombinować i robić go na inne sposoby - mówi PAP Life szef kuchni Andrzej Polan.
Nietradycyjne sposoby na karpia
Jeśli karp, to tylko pieczony
Andrzej Polan przyznaje, że woli karpia pieczonego niż smażonego m.in. dlatego że jest zdrowszy. Natomiast dla tych, którzy wolą tę drugą opcję znany kucharz ma pewną radę. "Jeżeli ktoś jest uparty na smażonego karpia i najbardziej smakuje mu właśnie smażona ryba, to proponuję pociąć karpia w cienkie plastry i smażyć go tak na chrupiąco tuż przed samym podaniem. To jest bardzo ważne, żeby nie smażyć go wcześniej, bo wiadomo, co się z nim później dzieje" - radzi kucharz i mówi, z czym można go podać:
- Karpia smażonego klasycznie, czyli na oleju albo na maśle klarowanym, proponuję podać z kapustą zasmażaną na chrupiąco, czyli nie gotowaną w długim procesie trwającym pół dnia i zapach roznosi się po okolicy, już nie mówiąc, że po całym dom. Natomiast przyznam, że ten zapach jest świetny i rewelacyjnie komponuje się właśnie w tym świątecznym okresie. Taką kapustę wrzucamy na bardzo rozgrzaną patelnię. Do tego dajemy wiórki cienko pokrojonej cebuli i smażymy to tak, żeby kapusta była chrupiąca. Ona na prawdę smakuje wtedy wyjątkowo. Nie musi być to kiszona kapusta, może to być kapusta biała" - tłumaczy PAP Life Polan.