Sprawdzone przepisy na obiad
Ważne, by potrawy były smaczne i różnorodne!
Ratatouille z pietruszką
Sposób przygotowania
1. Pomidory zalej wrzątkiem. Po 30 sekundach oblej zimną wodą i obierz ze skórki. Pokrój w kostkę. Papryki przekrój na pół, wytnij gniazda nasienne i pokrój na kawałeczki. W garnku rozgrzej oliwę i smaż paprykę, aż się lekko zrumieni. Cukinie posiekaj i dodaj do papryki. Duś do miękkości.
2. Dodaj cebulę pokrojoną w piórka, posiekany w plasterki czosnek. Zrumień, dodaj przygotowane pomidory. Przypraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką w proszku, czosnkiem granulowanym i tymiankiem. Podlej bulionem lub wodą i duś pod przykryciem 15 minut, od czasu do czasu delikatnie mieszaj. Posyp natką.
Bruschetta caponata
Sposób przygotowania
1. Suszone grzyby mocz godzinę. Papryki, pieczarki, cebulę, bakłażan pokrój drobno, usmaż na oliwie, mieszając od czasu do czasu.
2. Dodaj posiekane grzyby, rodzynki, posyp przyprawami, podlej kilkoma łyżkami wody, duś 20 minut. Pod koniec wlej ocet balsamiczny, duś jeszcze chwilę. Schłodź, dorzuć oliwki, kukurydzę, wymieszaj.
3. Kromki chleba podpiecz w tosterze, każdą posmaruj odrobiną oliwy, układaj na nich duszone warzywa, dekoruj listkami bazylii, podawaj natychmiast.
Zapiekanka
Sposób przygotowania
1. Zrumień posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj mięso, smaż 15 minut. Wlej przecier pomidorowy i koncentrat. Przypraw solą, pieprzem, oregano i cynamonem. Duś 15 minut. Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie i ugnieć.
2. Na maśle podsmaż mąkę, wlej mleko, mieszaj, aż powstanie gęsty sos. Przypraw solą i gałką muszkatołową. Brytfannę wyłóż mięsem i purée ziemniaczanym. Sos włóż do torebki, zrób dziurkę i formuj z niego kulki. Piecz 40 minut w temp. 180°C. Posyp szczypiorkiem i natką.
Kaczka z rozmarynem
Sposób przygotowania
1. Udka kaczki umyj i osusz. Posyp solą, pieprzem, świeżym rozmarynem i obłóż posiekanym czosnkiem. Pozostaw na całą noc pod przykryciem. Z dwóch pomarańczy wyciśnij szklankę soku. Wymieszaj z miodem i sosem sojowym. Zalej mięso i pozostaw na 2 godziny. W żeliwnym garnku rozgrzej masło i zrumień udka z każdej strony.
2. Zalej marynatą, dodaj jabłko pokrojone w ósemki i cząstki jednej pomarańczy bez skórki. Piecz 80 minut pod przykryciem. Kilka razy przekręć udka. Pod koniec pieczenia zdejmij pokrywkę i włącz w piekarniku funkcję termoobiegu lub grilla. Kaczkę możesz podać z ziemniakami lub kopytkami.
Pyzy z mięsem
Sposób przygotowania
1. Pokrój cebulę w kostkę, usmaż. Dodaj mielone mięso, posyp przyprawami, smaż, mieszając. Dodaj pokrojony w kostkę boczek, smaż jeszcze 15 minut.
2. Połowę ziemniaków obierz i ugotuj w osolonym wrzątku. Przeciśnij przez praskę lub ubij tłuczkiem. Drugą część ziemniaków zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami. Odciśnij je przez gazę. Dodaj do ugotowanych ziemniaków i wymieszaj z jajkami i solą. Uformuj wałki.
3. Z wałeczka odrywaj kawałki, formuj placuszki, nakładaj farsz mięsny, zawiń, dłońmi uformuj kulki. Gotuj w osolonym wrzątku 10 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Posyp posiekaną natką pietruszki.