Sprawdzone przepisy na obiad

Ważne, by potrawy były smaczne i różnorodne!

Ratatouille
Ratatouille123RF/PICSEL

Ratatouille z pietruszką

Sposób przygotowania

1. Pomidory zalej wrzątkiem. Po 30 sekundach oblej zimną wodą i obierz ze skórki. Pokrój w kostkę. Papryki przekrój na pół, wytnij gniazda nasienne i pokrój na kawałeczki. W garnku rozgrzej oliwę i smaż paprykę, aż się lekko zrumieni. Cukinie posiekaj i dodaj do papryki. Duś do miękkości. 

2. Dodaj cebulę pokrojoną w piórka, posiekany w plasterki czosnek. Zrumień, dodaj przygotowane pomidory. Przypraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką w proszku, czosnkiem granulowanym i tymiankiem. Podlej bulionem lub wodą i duś pod przykryciem 15 minut, od czasu do czasu delikatnie mieszaj. Posyp natką. 

Wieprzowy gulasz z paprykąInteria Kulinaria
Bruschetta
Bruschetta123RF/PICSEL

Bruschetta caponata

Sposób przygotowania

1. Suszone grzyby mocz godzinę. Papryki, pieczarki, cebulę, bakłażan pokrój drobno, usmaż na oliwie, mieszając od czasu do czasu. 

2. Dodaj posiekane grzyby, rodzynki, posyp przyprawami, podlej kilkoma łyżkami wody, duś 20 minut. Pod koniec wlej ocet balsamiczny, duś jeszcze chwilę. Schłodź, dorzuć oliwki, kukurydzę, wymieszaj.

3. Kromki chleba podpiecz w tosterze, każdą posmaruj odrobiną oliwy, układaj na nich duszone warzywa, dekoruj listkami bazylii, podawaj natychmiast. 

Bruschetta - przepisInteria Kulinaria
Zapiekanka
Zapiekanka123RF/PICSEL

Zapiekanka

Sposób przygotowania

1. Zrumień posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj mięso, smaż 15 minut. Wlej przecier pomidorowy i koncentrat. Przypraw solą, pieprzem, oregano i cynamonem. Duś 15 minut. Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie i ugnieć. 

2. Na maśle podsmaż mąkę, wlej mleko, mieszaj, aż powstanie gęsty sos. Przypraw solą i gałką muszkatołową. Brytfannę wyłóż mięsem i purée ziemniaczanym. Sos włóż do torebki, zrób dziurkę i formuj z niego kulki. Piecz 40 minut w temp. 180°C. Posyp szczypiorkiem i natką. 

Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną?Interia Kulinaria
Pieczona kaczka
Pieczona kaczka123RF/PICSEL

Kaczka z rozmarynem

Sposób przygotowania

1. Udka kaczki umyj i osusz. Posyp solą, pieprzem, świeżym rozmarynem i obłóż posiekanym czosnkiem. Pozostaw na całą noc pod przykryciem. Z dwóch pomarańczy wyciśnij szklankę soku. Wymieszaj z miodem i sosem sojowym. Zalej mięso i pozostaw na 2 godziny. W żeliwnym garnku rozgrzej masło i zrumień udka z każdej strony. 

2. Zalej marynatą, dodaj jabłko pokrojone w ósemki i cząstki jednej pomarańczy bez skórki. Piecz 80 minut pod przykryciem. Kilka razy przekręć udka. Pod koniec pieczenia zdejmij pokrywkę i włącz w piekarniku funkcję termoobiegu lub grilla. Kaczkę możesz podać z ziemniakami lub kopytkami.

Zmysłowe smaki: Kaczka w sosie z owoców leśnychInteria.tv
Pyzy z mięsem
Pyzy z mięsem123RF/PICSEL

Pyzy z mięsem

Sposób przygotowania

1. Pokrój cebulę w kostkę, usmaż. Dodaj mielone mięso, posyp przyprawami, smaż, mieszając. Dodaj pokrojony w kostkę boczek, smaż jeszcze 15 minut. 

2. Połowę ziemniaków obierz i ugotuj w osolonym wrzątku. Przeciśnij przez praskę lub ubij tłuczkiem. Drugą część ziemniaków zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami. Odciśnij je przez gazę. Dodaj do ugotowanych ziemniaków i wymieszaj z jajkami i solą. Uformuj wałki. 

3. Z wałeczka odrywaj kawałki, formuj placuszki, nakładaj farsz mięsny, zawiń, dłońmi uformuj kulki. Gotuj w osolonym wrzątku 10 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Posyp posiekaną natką pietruszki. 

Zmysłowe smaki: Kluski na parze z sosem malinowymInteria.tv
Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas