Sprawdzone sposoby na kaczkę
Skorzystaj z rad doświadczonych gospodyń.
1. Tuszę z kaczki warto zapeklować na dzień przed przygotowaniem dania. Wieczorem natrzyj ją solą, majerankiem i czosnkiem. Odłóż na dno lodówki. Dzięki temu mięso będzie kruche i aromatyczne.
2. Kaczkę najlepiej obsmaż na maśle. Doskonałe do smażenia kaczki jest masło klarowane. Możesz je zrobić sama w domu, po prostu gotując masło. 1 kg masła gotuj na małym ogniu ok. 30 minut. Zdejmuj z wierzchu białą substancję, odlej masło do słoiczka, pozostawiając na dnie białe resztki.
3. Przed pieczeniem i duszeniem udek czy piersi natnij ich skórę, połóż na patelni skórą do dołu i smaż na dużym ogniu. Dzięki temu podczas pieczenia uzyskasz chrupiącą skórkę.
4. Kaczka idealnie komponuje się z cytrusami, czerwonym wytrawnym winem, jabłkami, morelami lub gruszkami.