Sprawdzone sposoby na mięso
Rady gospodyń domowych.
1. Do spięcia pieczeni możesz zamiast siatki wędliniarskiej użyć wykałaczek. Pamiętaj wtedy, ile sztuk wpięłaś w mięso, by po upieczeniu wyjąć ich taką samą liczbę. Siatka lub sznurek mogą zbyt mocno ścisnąć mięso i trudno będzie je usunąć, nie niszcząc pieczeni.
2. Z pieczonego mięsa wypłynie mniej soków, jeśli przed wstawieniem go do piekarnika obsmażysz je chwilkę z każdej strony na dość dużym ogniu.
3. Chcesz przygotować mięso dopiero za kilka dni? Umyj je, osusz, posyp mocno solą, oblej olejem i trzymaj przykryte w lodówce. Możesz też dodać przyprawy. W momencie przyrządzania wystarczy zmyć z mięsa nadmiar soli.
4. Jeśli chcesz, by golonka miała wyrazisty smak, gotuj ją w ciemnym piwie około godziny. Następnie dodaj wodę, pokrojoną włoszczyznę i cebulę i duś jeszcze pół godziny.