Stek z pomidorami

Mięso umyj, osusz ręcznikiem papierowym. Oprósz pieprzem.

Składniki dla 4 osób:

Reklama

Stek:

  • 4 plastry z antrykotu wołowego
  •  łyżka masła klarowanego
  •  pieprz grubo mielony
  •  sól

Dodatek:

  • 2 pomidory
  • 4 gałązki bazylii
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz

1. Mięso umyj, osusz ręcznikiem papierowym. Oprósz pieprzem. Na patelni mocno rozgrzej masło klarowane, smaż steki po 1,5 minuty z każdej strony.

2. Pomidory sparz wrzątkiem. Zdejmij skórkę, wyjmij pestki, miąższ pokrój w kostkę. Bazylię posiekaj, zostaw kilka listków do dekoracji. Sok z cytryny wymieszaj z olejem, solą i pieprzem, połącz z pomidorami i bazylią. Mięso kładź na talerzu, na wierzchu układaj przygotowane pomidory.

Czas przygotowania: około 40 minut

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje