Stek z pomidorami
Mięso umyj, osusz ręcznikiem papierowym. Oprósz pieprzem.
Składniki dla 4 osób:
Stek:
- 4 plastry z antrykotu wołowego
- łyżka masła klarowanego
- pieprz grubo mielony
- sól
Dodatek:
- 2 pomidory
- 4 gałązki bazylii
- łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
1. Mięso umyj, osusz ręcznikiem papierowym. Oprósz pieprzem. Na patelni mocno rozgrzej masło klarowane, smaż steki po 1,5 minuty z każdej strony.
2. Pomidory sparz wrzątkiem. Zdejmij skórkę, wyjmij pestki, miąższ pokrój w kostkę. Bazylię posiekaj, zostaw kilka listków do dekoracji. Sok z cytryny wymieszaj z olejem, solą i pieprzem, połącz z pomidorami i bazylią. Mięso kładź na talerzu, na wierzchu układaj przygotowane pomidory.
Czas przygotowania: około 40 minut