Steki z indyka
Z sosem pomarańczowym.

Składniki:
- 60 dag filetów z piersi indyka, - 2 szklanki soku pomarańczowego, - 1 papryczka chili, - 3 czubate łyżki dżemu morelowego, - sól, pieprz, - 1 pomarańcza, - łyżeczka vegety, - olej, - łyżka masła
Przygotowanie:
Papryczkę rozetnij usuń nasionka, strączek drobno pokrój. Sok pomarańczowy zmiksuj z dżemem i vegetą. Do tego włóż pokrojone w plastry mięso oraz papryczkę chili. Marynuj 2-3 godziny. Zamarynowane mięso ułóż na grillu opiecz z obu stron na rumiano lub usmaż na oleju. Marynatę zlej do rondelka, zagotuj. Dodaj fileciki z pomarańczy oraz masło. Na małym ogniu gotuj około 5 min (ewentualnie można sos zagęścić łyżeczka mąki ziemniaczanej). Gotowe steki podawaj polane sosem pomarańczowym. Serwuj z kolorowym ryżem.