Straciatella z markizami
Miłośnicy ciasteczek typu oreo pokochali ten przepis. Delikatna i puszysta serowa masa z chrupiącymi kawałkami ciastek to uczta dla podniebienia każdego łasucha. To idealny deser na lato - przygotujesz go bez pieczenia.
Sposób przygotowania:
1. Spód: masło stop. Ciasteczka (czekoladowe markizy ze śmietankowym przełożeniem) zmiksuj na piasek, wymieszaj z masłem i kawą. Dno tortownicy wyłóż pergaminem, przełóż ciasteczkową masę. Dociśnij, wyrównaj powierzchnię i wstaw do lodówki.
2. Masa: żelatynę wymieszaj z 7 łyżkami zimnej wody, odstaw, by napęczniała. Czekoladę posiekaj. Ciastka połam na mniejsze kawałki. Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno. Twaróg zmiksuj z cukrem, domieszaj śmietanę. Żelatynę lekko podgrzej, mieszaj, aż się rozpuści. Domieszaj 2-3 łyżki masy serowej i połącz z pozostałą masą. Na koniec dodaj posiekaną czekoladę oraz pokruszone ciasteczka. Delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką.
3. Przygotowany serniczek wylej na ciasteczkowy spód. Schładzaj w lodówce 3-4 godziny. Gorzką czekoladę zetrzyj na drobne wiórki (dobrze, by była wcześniej mocno schłodzona, nie będzie topić się w dłoni). Posyp nią torcik. Wierzch udekoruj pokrojonymi ciasteczkami oraz listkami mięty.
***
#POMAGAMINTERIA
1 czerwca reprezentantka Polski w kolarstwie górskim Rita Malinkiewicz i jej koleżanka Katarzyna Konwa jechały na trening w ramach autorskiego projektu Rity dla pasjonatów kolarstwa #RittRide for all. Z niewyjaśnionych przyczyn w Wilkowicach koło Bielska-Białej wjechał w nie samochód jadący z naprzeciwka. Kasia przeszła wiele operacji w tym zabieg zespolenia połamanego kręgosłupa i połamanej twarzoczaszki oraz częściową rekonstrukcję nosa i języka. Rita nadal pozostaje w śpiączce farmakologicznej, a jej obecny stan zdrowia jest bardzo ciężki. Potrzeba pieniędzy na ich leczenie i rehabilitację. Sprawdź szczegóły >>>