Strączkowe makarony - pasta dla dbających o linię
Makaron to uciecha dla podniebienia, nierzadko okupowana wyrzutami sumienia, szczególnie u tych, którzy dbają o linię. Jednak producenci nie ustają w swojej kreatywności i proponują makarony wykonane z mąki z nasion roślin strączkowych.
Makaron z fasoli, soczewicy, ciecierzycy czy grochu może wydawać się egzotyczną alternatywą, szczególnie dla tych, którzy wszelkie ustępstwa od kulinarnej tradycji uznają wręcz za profanację kulinariów. Jednak wielu zapewne ucieszy ta dietetyczna odmiana. Tym bardziej, że strączkowe makarony zawierają czterokrotnie więcej błonnika niż tradycyjne makarony, są bogate w białko, mają również o jedną trzecią mniej węglowodanów.
Taka spożywcza nowinka może okazać się łakomym kąskiem dla tych, którzy dbają o swoją sylwetkę, ale nie tylko. Popularność tego trendu napędza również fakt, że dieta roślinna staje się coraz popularniejsza, a miłośnicy zdrowego stylu życia szukają nowych alternatyw dla nieco bardziej kalorycznych produktów.
Makaron jest chyba najchętniej podrabianym produktem. Jeszcze do niedawna na kulinarnych blogach święciły triumfy makarony z warzyw - cukinii czy marchewki. Vege pasty przygotowywane w tradycyjny sposób z sosem pomidorowym czy pesto otwierały drzwi kulinarnej kreatywności. (PAP Life)