Strucla serowa
Ciasto dla miłośników wypieków ze śliwkami

Składniki
- ciasto
- 30 dag mąki pszennej
- 10 dag cukru pudru
- 5 g suszonych drożdży
- 5 dag masła
- 2 jajka
- 100 ml mleka
- szczypta soli
- kruszonka
- po 5 dag mąki pszennej i cukru
- 1 czubata łyżka miękkiego masła
- nadzienie
- ok. 20 śliwek
- 30 dag twarogu śmietankowego
- 1 żółtko
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka mąki pszennej
Sposób przygotowania
1. Ciasto: masło rozpuść. Mleko podgrzej. Mąkę przesiej, wymieszaj z cukrem pudrem, drożdżami i solą. Dodaj mleko i roztrzepane jajka. Zagniataj, aż składniki się połączą. Wlej przestudzone masło. Zagniataj, aż powstanie gładkie ciasto. Przykryj ściereczką, odstaw do wyrośnięcia na ok. godzinę. 2. Twaróg na nadzienie utrzyj z żółtkiem, cukrem pudrem i mąką. Śliwki umyj, osusz i wypestkuj. Pokrój na połówki. 3. Ciasto ponownie zagnieć, oprószając mąką. Uformuj wałek o średnicy 3-4 cm. Podziel go na 8-10 kawałków. Każdy rozciągnij i na środek nałóż po porcji twarogu i 2-3 połówki śliwek. Sklej, formując kule. Ułóż je w dużej tortownicy wyłożonej pergaminem. Zagnieć kruszonkę z mąki, cukru i masła. Posyp nią ciasto, odstaw do podrośnięcia na 30 minut. Piecz ok. 25 minut w 180 st. C. Wyjmij z piekarnika i ostudź na kratce kuchennej.