Reklama

Reklama

Strucla serowa

Ciasto dla miłośników wypieków ze śliwkami

Składniki - ciasto

  • 30 dag mąki pszennej
  • 10 dag cukru pudru
  • 5 g suszonych drożdży
  • 5 dag masła
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • szczypta soli

Składniki - kruszonka

  • po 5 dag mąki pszennej i cukru
  • 1 czubata łyżka miękkiego masła

Składniki - nadzienie

  • ok. 20 śliwek
  • 30 dag twarogu śmietankowego
  • 1 żółtko
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka mąki pszennej

Sposób przygotowania

1. Ciasto: masło rozpuść. Mleko podgrzej. Mąkę przesiej, wymieszaj z cukrem pudrem, drożdżami i solą. Dodaj mleko i roztrzepane jajka. Zagniataj, aż składniki się połączą. Wlej przestudzone masło. Zagniataj, aż powstanie gładkie ciasto. Przykryj ściereczką, odstaw do wyrośnięcia na ok. godzinę. 

2. Twaróg na nadzienie utrzyj z żółtkiem, cukrem pudrem i mąką. Śliwki umyj, osusz i wypestkuj. Pokrój na połówki. 

3. Ciasto ponownie zagnieć, oprószając mąką. Uformuj wałek o średnicy 3-4 cm. Podziel go na 8-10 kawałków. Każdy rozciągnij i na środek nałóż po porcji twarogu i 2-3 połówki śliwek. Sklej, formując kule. Ułóż je w dużej tortownicy wyłożonej pergaminem. Zagnieć kruszonkę z mąki, cukru i masła. Posyp nią ciasto, odstaw do podrośnięcia na 30 minut. Piecz ok. 25 minut w 180 st. C. Wyjmij z piekarnika i ostudź na kratce kuchennej.

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje