Strucla z jabłkami i rodzynkami
Zimą smakuje doskonale!
Składniki:
Ciasto:
- 25 dag mąki pszennej
- 2 jajka
- 100 ml mleka
- łyżka octu
- łyżka masła
- szczypta soli
Nadzienie:
- 5 jabłek
- łyżeczka cynamonu
- 5 łyżek cukru
- rodzynki
- 3 łyżki masła
- 4 łyżki bułki tartej
Przygotowanie:
1. Rodzynki zalej gorącą wodą. Do miski wsyp mąkę, sól, wbij jajka, wlej mleko, dodaj ocet i masło. Zagnieć ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstaw na 15 minut. Na patelni rozpuść 2 łyżki masła, dodaj bułkę tartą, smaż chwilę i wystudź. Rodzynki odsącz i osusz.
2. Jabłka obierz, pokrój w kostkę. Wymieszaj z cukrem, cynamonem i rodzynkami. Ciasto rozwałkuj cienko na papierze do pieczenia, posmaruj bułką tartą, wyłóż jabłka. Zwiń w rulon, posmaruj łyżką rozpuszczonego masła, piecz 30 minut w temp. 180°C.