Reklama

Reklama

Strucla z jabłkami i rodzynkami

Zimą smakuje doskonale!

Składniki:

Ciasto:

  • 25 dag mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • łyżka octu
  • łyżka masła
  • szczypta soli

Reklama

Nadzienie:

  • 5 jabłek
  • łyżeczka cynamonu
  • 5 łyżek cukru
  • rodzynki
  • 3 łyżki masła
  • 4 łyżki bułki tartej

Przygotowanie:

1. Rodzynki zalej gorącą wodą. Do miski wsyp mąkę, sól, wbij jajka, wlej mleko, dodaj ocet i masło. Zagnieć ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstaw na 15 minut. Na patelni rozpuść 2 łyżki masła, dodaj bułkę tartą, smaż chwilę i wystudź. Rodzynki odsącz i osusz.

2. Jabłka obierz, pokrój w kostkę. Wymieszaj z cukrem, cynamonem i rodzynkami. Ciasto rozwałkuj cienko na papierze do pieczenia, posmaruj bułką tartą, wyłóż jabłka. Zwiń w rulon, posmaruj łyżką rozpuszczonego masła, piecz 30 minut w temp. 180°C.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje