Substancje antyodżywcze: Czym są i dlaczego zagrażają narządom?

Zupa szczawiowa nie bez powodu serwowana jest zwykle z jajkiem
Zupa szczawiowa nie bez powodu serwowana jest zwykle z jajkiem123RF/PICSEL

Składniki

Co to są substancje antyodżywcze?

Śniadaniowy szpinak z jajkiemInteria Kulinaria

Szczawiany

W rabarbarze też znajduje się kwas szczawiowy
W rabarbarze też znajduje się kwas szczawiowy123RF/PICSEL

Składniki

Fityniany

Amygdalina i inne glikozydy cyjanogenne

Migdały, choć zdrowe nie powinny być spożywane w nadmiernych ilościach
Migdały, choć zdrowe nie powinny być spożywane w nadmiernych ilościach123RF/PICSEL

Taniny

Taniny występują w czerwonym winie, w serach i wielu owocach
Taniny występują w czerwonym winie, w serach i wielu owocach123RF/PICSEL

Składniki

Tioglikozydy (glukozynolany)

Jak zmniejszyć szkodliwość substancji antyodżywczych?

Gotowanie produktów bogatych w tioglikozydy pomaga pozbyć się antyodżywczych substancji
Gotowanie produktów bogatych w tioglikozydy pomaga pozbyć się antyodżywczych substancji123RF/PICSEL

Składniki