Surówka z ogórków

Pyszna i orzeźwiająca

Sałatka ogórkowa
Sałatka ogórkowa123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

Ogórki umyj, wytrzyj do sucha, wraz ze skórką pokrój je w plasterki. Dymki oczyść, tak samo jak ogórki potnij w plastry. Pokrojone warzywa wymieszaj w salaterce. Miętę opłucz, osusz, listki oderwij od gałązek, odłóż połowę listków, resztę drobniutko pokrój. Koperek opłucz, osusz, potnij na kawałeczki. Musztardę wymieszaj z solą, pieprzem i szczyptą cukru. Wlej ocet oraz sok z cytryny. Stale mieszając trzepaczką, dolej porcjami oliwę. Ubij gęsty sos winegret. Rozdrobnione zioła wsyp do warzyw w salaterce. Ca- łość polej winegretem. Lekko przemieszaj. Odstaw na 15-20 minut, aby wszystkie smaki się przeniknęły. Surówkę posyp listkami mięty i ew. skórką startą z cytryny.

Ogórkowe koszyczki z białym seremInteria Kulinaria
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas