Surówka z ogórków
Pyszna i orzeźwiająca

Składniki
- 3 średnie ogórki sałatkowe
- 4 dymki
- 1 pęczek mięty
- kilka gałązek koperku
- 1 łyżeczka musztardy miodowej
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- 2 łyżki oliwy
- sól, szczypta cukru
- grubo mielony kolorowy pieprz
4 porcji
Sposób przygotowania
Ogórki umyj, wytrzyj do sucha, wraz ze skórką pokrój je w plasterki. Dymki oczyść, tak samo jak ogórki potnij w plastry. Pokrojone warzywa wymieszaj w salaterce. Miętę opłucz, osusz, listki oderwij od gałązek, odłóż połowę listków, resztę drobniutko pokrój. Koperek opłucz, osusz, potnij na kawałeczki. Musztardę wymieszaj z solą, pieprzem i szczyptą cukru. Wlej ocet oraz sok z cytryny. Stale mieszając trzepaczką, dolej porcjami oliwę. Ubij gęsty sos winegret. Rozdrobnione zioła wsyp do warzyw w salaterce. Ca- łość polej winegretem. Lekko przemieszaj. Odstaw na 15-20 minut, aby wszystkie smaki się przeniknęły. Surówkę posyp listkami mięty i ew. skórką startą z cytryny.