Sushi z wędzonym łososiem i serkiem

Możesz przygotować samodzielnie w domu. To proste!

Sushi
Sushi123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

Ryż do sushi parokrotnie wypłukać w zimnej wodzie do momentu, aż woda będzie czysta. Następnie w proporcjach 1:1 (woda, ryż) ugotować ryż do miękkości, często mieszając. W razie potrzeby dodać wody. Powstałą lepką masę ryżową, którą trzeba wystudzić i doprawić do smaku solą, octem ryżowym i szczyptą cukru.

Na matę do rolowania sushi położyć folię spożywczą i wyłożyć plasterki łososia tak, by zachodził jeden na drugim. Łosoś powinien być położony na ok. 1/3 długości maty. Na łososia kładziemy centymetrową warstwę ryżu, węższą o ok. 1 centymetr. Na środek warstwy ryżu położyć długi na trzy centymetry pasek glonów, wysmarowany cienką warstwą serka śmietankowego. Całość zrolować posługując się matą. Ostrym nożem pokroić na dwucentymetrowe krążki.

Niewielką ilość chrzanu wasabi dokładnie wymieszać z sosem sojowym i tuż przed zjedzeniem maczać w nim porcje sushi.

Smacznego!

Łosoś miętowyInteria Kulinaria
materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas