Składniki na 8 porcji: - 40 dag suszonych śliwek kalifornijskich (bez pestek), - 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina, - 3 łyżki cukru, 2 goździki, - otarta skórka z jednej cytryny, - drobno pokrojona skórka z połowy pomarańczy, - 10 dag płatków migdałów, - 250 ml śmietany kremówki, - ewentualnie cukier puder lub cukier waniliowy do smaku Przygotowanie: 1. Czerwone wino wlać do małego rondelka. Dodać goździki, cukier i otartą skórką z cytryny. Całość zagotować na małym ogniu. Suszone śliwki opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć, ułożyć w salaterce. Zalać gorącym winem z przyprawami, przykryć, odstawić na całą noc w chłodne miejsce. 2. Śliwki dobrze osączyć na sitku, poukładać w szklanych pucharkach. Płatki migdałowe zrumienić na suchej patelni kilka minut na małym ogniu nie przerywając mieszania. Śliwki w pucharkach posypać płatkami migdałów i skórką pomarańczową. 3. Śmietanę schłodzić, następnie ubić na sztywno, można dodać trochę cukru lub cukru waniliowego. Przełożyć do szprycki z końcówką w kształcie gwiazdki. Rozetkami bitej śmietany udekorować gotowy deser.