Świąteczny, czysty barszczyk

Tradycyjne danie, które zagości na każdym wigilijnym stole. Sprawdź jak je przygotować, by było jeszcze smaczniejsze.

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Zakwas: zagotuj 1 litr wody. Wsyp cukier i sól, odstaw do wystudzenia. Buraki oraz cebulę obierz, pokrój w plastry. Ułóż je w kamionkowym naczyniu. Dodaj listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego oraz majeraneki kminek. Całość zalej wodą z solą oraz cukrem tak, by buraki były całkowicie przykryte. Dodaj pokruszony chleb razowy i obrane ząbki czosnku. Obciąż talerzykiem, dociśnij. Naczynie przykryj gazą albo czystą, lnianąściereczką. Odstaw w chłodne miejsce na ok. 5 dni. Po tym czasie zakwas przecedź przez sitko.
2. Barszcz: buraki, jabłka marchewkę, pietruszkę oraz seler obierz i pokrój w plasterki. Warzywa i jabłka wymieszaj w garnku z suszonym majerankiem, solą, pieprzem, ziarenkami ziela angielskiego oraz listkami laurowymi. Dołóż suszone śliwki i suszone grzybki. Całość zalej 2 litrami przegotowanej i wystudzonej wody oraz 2 szklankami zakwasu. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Przypraw sokiem z cytryny. Doprowadź dowrzenia, po czym zdejmij z ognia i odstaw na jeden dzień.
3. Przed podaniem barszczyk przecedź. Mocno podgrzej. Serwuj z uszkami z farszem z suszonych podgrzybków.

Najlepszy barszcz czerwony - nie tylko na święta!Interia Kulinaria
Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas