Świąteczny kulebiak
Kulebiak w duecie z czerwonym barszczem pojawia się na świątecznych stołach w wielu domach. Jeśli brakuje ci czasu na przygotowanie ciasta drożdżowego, wypróbuj szybszą wersję z gotowym ciastem francuskim.
Sposób przygotowania:
1. Suszone grzyby zalej wrzątkiem, odstaw na godzinę, potem pokrój w paski (wodę z moczenia zachowaj). Cebule poszatkuj. Osącz i posiekaj kiszoną kapustę.
2. Cebulę przesmaż w rondlu na maśle. Dodaj grzyby, smaż kilka minut. Dołóż kapustę. Wlej 1-2 szklanki wywaru z moczenia grzybów. Duś pod przykryciem do miękkości kapusty. Odparuj nadmiar płynu. Dopraw całość solą i pieprzem do smaku.
3. Filet z dorsza opłucz, podziel na małe kawałki. Na płacie ciasta francuskiego rozłóż farsz z kapusty oraz kawałki filetu z dorsza. Przykryj drugim płatem, zlep brzegi (wierzch możesz ponacinać). Posmaruj żółtkiem, piecz 40 min w 200ºC