Reklama

Reklama

Świąteczny kulebiak

Kulebiak w duecie z czerwonym barszczem pojawia się na świątecznych stołach w wielu domach. Jeśli brakuje ci czasu na przygotowanie ciasta drożdżowego, wypróbuj szybszą wersję z gotowym ciastem francuskim.

Czas przyrządzenia: ok. 60 min
Składniki dla: 10 porcji

Składniki

  • 5 dag suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 kg kiszonej kapusty
  • 30 dag filetu z dorsza
  • 2 płaty gotowego ciasta francuskiego
  • żółtko
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Suszone grzyby zalej wrzątkiem, odstaw na godzinę, potem pokrój w paski (wodę z moczenia zachowaj). Cebule poszatkuj. Osącz i posiekaj kiszoną kapustę.

Reklama

2. Cebulę przesmaż w rondlu na maśle. Dodaj grzyby, smaż kilka minut. Dołóż kapustę. Wlej 1-2 szklanki wywaru z moczenia grzybów. Duś pod przykryciem do miękkości kapusty. Odparuj nadmiar płynu. Dopraw całość solą i pieprzem do smaku.

3. Filet z dorsza opłucz, podziel na małe kawałki. Na płacie ciasta francuskiego rozłóż farsz z kapusty oraz kawałki filetu z dorsza. Przykryj drugim  płatem, zlep brzegi (wierzch możesz ponacinać). Posmaruj żółtkiem, piecz 40 min w 200ºC


Dowiedz się więcej na temat: kulebiak

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje