Świąteczny miodownik
Z płatkami złota.

Składniki:
- 300 g gorzkiej czekolady
- 2 puszki mandarynek
- 375 g miodu
- 3 jajka
- 2 łyżki przyprawy do pierników
- 200 g cukru kandyzowanego
- 375 g maki
- Opakowanie proszku do pieczenia
- 150 g posiekanych orzechów laskowych
- 25 tłuszczu kokosowego
Przygotowanie:
100 g czekolady posiekać. Miód wymieszać z jajkami i przyprawami. Dodać cukier. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i czekoladą. Dodać orzechy i mandarynki. Blachę natłuścić i oprószyć mąką. Nałożyć ciasto i wyrównać. Pie w 175 st. C przez 25-30 minut. Ostudzić. 200 g czekolady posiekać i stopić w gorącej kąpieli wodnej razem z tłuszczem kokosowym. Polać pokrojone w kawałki ciasto. Można dekorować płatkami złota.