Świąteczny piernik
W polewie czekoladowej.

Składniki:
Na dwie keksówki:
- 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 350 g płynnego miodu wielokwiatowego
- 250 g miękkiego masła
- 7 jajek od kur z wolnego wybiegu
- 6 czubatych łyżek kwaśnej śmietany 18%
- 4 kopiaste łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 kopiaste łyżki kakao
- 100 ml mleka
Na przełożenie:
- 2 słoiczki powideł śliwkowych np. Wiodąca marka
- Polewa:
- 150 g czekolady deserowej do wypieków np. WIODĄCA MARKA
- 10 łyżek kremówki
Przygotowanie:
1. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, a następnie dodajemy po jednym jajku. (Jeśli jajka będą za zimne, masa będzie wyglądać na zważoną, ale to wyrówna się po dodaniu mąki.)
2. Do masy jajeczno-maślanej dodajemy miód, mleko oraz śmietanę i miksujemy całość. Gdy składniki się połączą, dodajemy wymieszane suche składniki (czyli mąkę, kakao, przyprawę do piernika, proszek i sodę). Miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
3. Dwie keksówki o wymiarach 12×35 cm wykładamy papierem do pieczenia i delikatnie natłuszczamy. Przelewamy do nich ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni Celsjusza, po czym pieczemy około 50 - 60 minut. Najlepiej jednak sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest już suche. Po około 30 minutach ciasto zapewne będzie już dość brązowe z wierzchu, wówczas należy przykryć je papierem do pieczenia, aby się nie spiekło zbyt mocno.
Upieczone ciasto początkowo studzimy w formach, a następnie wyjmujemy je i wychładzamy na kratce.
4. Kiedy ciasto jest już zimne, przecinamy je na pół i przygotowujemy powidła do przełożenia. Powidła umieszczamy w rondelku z grubym dnem i gotujemy około 8 minut, mieszając je, by nie przywierały do garnka. Gorące powidła nakładamy na ciasto i przykrywamy.
Piernik odstawiamy na około 2 godziny do lodówki, by powidła zastygły.
5. Następnie wierzch ciasta dekorujemy polewą. Przygotowujemy ją poprzez podgrzewanie w kąpieli wodnej czekolady ze śmietanką. Piernika nie trzymamy w lodówce.