Świderki na ostro
Lubisz makaronowe dania? To z pewnością przypadnie ci do gustu!

Składniki
- 30 dag makaronu grube świderki
- 1 średniej wielkości młody kalafior
- 50 dag filetów z piersi kurczaka
- 2 szkl. bulionu drobiowego
- 4–5 łyżek oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała papryczka chili
- 4 łyżki grubo startego żółtego sera do posypania
- 2 szczypty skórki startej z cytryny
- sól
- grubo
- utłuczony kolorowy pieprz
Sposób przygotowania
1. Filety z piersi kurczaka opłucz, osusz, włóż do garnka. Zalej bulionem.Doprowadź do wrzenia.Następnie zmniejsz płomień i gotuj ok. 20 minut.2. W tym czasie kalafior oczyść, dokładnie umyj, podziel na różyczki.Włóż je do posolonego wrzątku. Gotuj 15 minut. 3. W trzecim garnku zagotuj wodę na makaron.Posól ją do smaku.Świderki wrzuć do wrzątku.Gotuj ok. 10 minut.4 Chili oczyść z pestek.Strączek opłucz, drobniutko posiekaj, wymieszaj ze skórką cytrynową oraz 2-3 łyżeczkami kolorowego pieprzu. Dodaj oliwę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.5. Filety wyjmij z bulionu.Pokrój w paski. Na dużej patelni rozgrzej przyprawioną oliwę . Włóż mięso i smaż razem przez chwilę.6. Kalafior oraz makaron odcedź, dobrze osącz na sitku. Przełóż na patelnię z mięsem. Wymieszaj,krótko razem podgrzej.Potem wyłóż na talerze.Posyp żółtym serem.