Reklama

Reklama

Święta pełne dobrego smaku

Trudno wyobrazić sobie Boże Narodzenie bez wyjątkowych smaków i aromatów. Smakowite, tradycyjne dania są nieodłącznym elementem rodzinnych, uroczystych spotkań. Te potrawy zachwycą gości znakomitym smakiem i efektowną prezentacją.

Schab pieczony w niskiej temperaturze z makaronem

Składniki

  • Schab Uczta Świeżość i Smak Sokołów 1 opakowanie
  • Czosnek 1 ząbek
  • Pomarańcze 1 szt.
  • Koper włoski (fenkuł) 1 bulwa
  • Olej 20 ml
  • Anyż kilka szt.
  • Goździki kilka szt.
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania

Zdjąć błony z mięsa. Oprószyć mięso solą i pieprzem. Posiekać na plasterki bulwę kopru włoskiego. Obrać ze skóry i pokroić w plastry pomarańczę. Posiekać drobno czosnek.

Na rozgrzaną patelnię położyć mięso. Obsmażyć na słomkowy kolor. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć część posiekanej bulwy kopru włoskiego oraz pomarańczy. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego. Następnie posypać je czosnkiem, wyłożyć resztę kopru włoskiego oraz pozostałe plastry pomarańczy. Posypać goździkami i anyżem. Piec pod przykryciem w temperaturze 110°C przez 120 minut. Następnie przez 15 minut piec bez przykrycia, by mięso się skrystalizowało.

Reklama

Składniki

  • Oliwa z oliwek 20 ml
  • Cebula 1 szt.
  • Makaron ok. 100 -150 g
  • Jarmuż ok. 100 g
  • Woda 50 ml
  • Czosnek 2 ząbki
  • Suszone pomidory 70 g
  • Sól
  • Pieprz

Ugotować makaron zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. Podgrzać oliwę na patelni. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać sól i pieprz, zeszklić. Do cebuli dodać pomidory pokrojone na mniejsze kawałki. Wszystko dokładnie wymieszać. Dodać pokrojony w plasterki czosnek. Dolać wodę i posolić. Następnie dodać jarmuż. Smażyć, mieszając od czasu do czasu. Na patelnię dodać ugotowany makaron. Wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

Upieczony schab podawać razem z makaronem.

Pierogi z omastą z kiszki ziemniaczanej

Składniki

  • Kiszka ziemniaczana np. Gzella 1 opakowanie
  • Ciasto na pierogi
  • Cebula 1 szt.
  • Olej 20 ml
  • Natka pietruszki
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania

Omasta: Cebulę posiekać w kostkę, następnie zeszklić ją na patelni. Dodać sól i pieprz. Posiekać natkę pietruszki. Kiszkę wyjąć z osłonki, przełożyć do miski. Dodać zeszkloną cebulę, natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszać.

Ciasto starannie rozwałkować na cienki placek. Uformować pierogi z przygotowanym wcześniej farszem. Zagotować wodę, posolić. Do wody wrzucić pierogi. Gotować do wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody. Odcedzić.

Podawać ze smażoną cebulką.

Pierogi z omastą z pasztetem pieczonym

Składniki

  • Pasztet pieczony np. Sokołów Naturrino 1 opakowanie 200 g
  • Ciasto na pierogi
  • Cebula 1 szt.
  • Olej 20 ml
  • Natka pietruszki
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania

Omasta: Cebulę posiekać w kostkę, następnie zeszklić ją na patelni. Dodać sól i pieprz do cebuli. Posiekać natkę pietruszki. Pasztet wyjąć z opakowania, przełożyć do miski, dodać cebulę i natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszać.

Ciasto starannie rozwałkować, na cienki placek. Uformować pierogi z przygotowanym wcześniej farszem. Zagotować wodę, posolić. Do wody wrzucić pierogi. Gotować do wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody. Odcedzić.

Pierogi z omastą z pastą warzywną z ciecierzycą

Składniki

  • Pasta warzywna z ciecierzycą np. Z Gruntu Dobre 1 opakowanie
  • Ciasto na pierogi
  • Cebula 1 szt.
  • Olej 20 ml
  • Natka pietruszki
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania

Omasta: Cebulę posiekać w kostkę, następnie zeszklić ją na patelni. Dodać sól i pieprz do cebuli. Posiekać natkę pietruszki. Pastę przełożyć do miski, dodać cebulę, natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszać.

Ciasto starannie rozwałkować, na cienki placek. Uformować pierogi z przygotowanym wcześniej farszem. Zagotować wodę, posolić. Do wody wrzucić pierogi. Gotować do wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody. Odcedzić. Podawać ze smażoną cebulką.


INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy