Święta pełne dobrego smaku

Trudno wyobrazić sobie Boże Narodzenie bez wyjątkowych smaków i aromatów. Smakowite, tradycyjne dania są nieodłącznym elementem rodzinnych, uroczystych spotkań. Te potrawy zachwycą gości znakomitym smakiem i efektowną prezentacją.

Schab z makaronem
Schab z makaronemmateriały prasowe

Schab pieczony w niskiej temperaturze z makaronem

Sposób przygotowania

Zdjąć błony z mięsa. Oprószyć mięso solą i pieprzem. Posiekać na plasterki bulwę kopru włoskiego. Obrać ze skóry i pokroić w plastry pomarańczę. Posiekać drobno czosnek.

Na rozgrzaną patelnię położyć mięso. Obsmażyć na słomkowy kolor. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć część posiekanej bulwy kopru włoskiego oraz pomarańczy. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego. Następnie posypać je czosnkiem, wyłożyć resztę kopru włoskiego oraz pozostałe plastry pomarańczy. Posypać goździkami i anyżem. Piec pod przykryciem w temperaturze 110°C przez 120 minut. Następnie przez 15 minut piec bez przykrycia, by mięso się skrystalizowało.

Ugotować makaron zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. Podgrzać oliwę na patelni. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać sól i pieprz, zeszklić. Do cebuli dodać pomidory pokrojone na mniejsze kawałki. Wszystko dokładnie wymieszać. Dodać pokrojony w plasterki czosnek. Dolać wodę i posolić. Następnie dodać jarmuż. Smażyć, mieszając od czasu do czasu. Na patelnię dodać ugotowany makaron. Wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

Upieczony schab podawać razem z makaronem.

Pierogi z kiszki ziemniaczanej
Pierogi z kiszki ziemniaczanejmateriały prasowe

Pierogi z omastą z kiszki ziemniaczanej

Sposób przygotowania

Omasta: Cebulę posiekać w kostkę, następnie zeszklić ją na patelni. Dodać sól i pieprz. Posiekać natkę pietruszki. Kiszkę wyjąć z osłonki, przełożyć do miski. Dodać zeszkloną cebulę, natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszać.

Ciasto starannie rozwałkować na cienki placek. Uformować pierogi z przygotowanym wcześniej farszem. Zagotować wodę, posolić. Do wody wrzucić pierogi. Gotować do wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody. Odcedzić.

Podawać ze smażoną cebulką.

Pierogi z pasztetem
Pierogi z pasztetemmateriały prasowe

Pierogi z omastą z pasztetem pieczonym

Sposób przygotowania

Omasta: Cebulę posiekać w kostkę, następnie zeszklić ją na patelni. Dodać sól i pieprz do cebuli. Posiekać natkę pietruszki. Pasztet wyjąć z opakowania, przełożyć do miski, dodać cebulę i natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszać.

Ciasto starannie rozwałkować, na cienki placek. Uformować pierogi z przygotowanym wcześniej farszem. Zagotować wodę, posolić. Do wody wrzucić pierogi. Gotować do wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody. Odcedzić.

Pierogi z pastą warzywną
Pierogi z pastą warzywnąmateriały prasowe

Pierogi z omastą z pastą warzywną z ciecierzycą

Sposób przygotowania

Omasta: Cebulę posiekać w kostkę, następnie zeszklić ją na patelni. Dodać sól i pieprz do cebuli. Posiekać natkę pietruszki. Pastę przełożyć do miski, dodać cebulę, natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszać.

Ciasto starannie rozwałkować, na cienki placek. Uformować pierogi z przygotowanym wcześniej farszem. Zagotować wodę, posolić. Do wody wrzucić pierogi. Gotować do wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody. Odcedzić. Podawać ze smażoną cebulką.

INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas