Świeże ogórki
W warzywniakach można kupić świeże nowalijki, wśród nich są ogórki. Sprawdź, czy warto je jeść.
Warto jeść świeże ogórki 123RF/PICSEL
Zielony ogórek nie jest szczególnie cennym warzywem pod względem obfitości składników odżywczych.
Jednak duża zawartość wody, delikatny, ale orzeźwiający smak i chrupkość sprawiają, że jest to ulubione warzywo dzieci po 1. roku.
Plasterki zielonego ogórka to doskonały dodatek do kanapek i sałatek, zaś mizeria z jogurtem lub śmietaną to jedna z chętniej jedzonych przez najmłodszych surówek.
Co ze sztucznym nawożeniem?
Na nasz rynek coraz częściej trafiają bowiem nowalijki z krajów Unii Europejskiej o znacznie cieplejszym klimacie, gdzie są one uprawiane w naturalnych warunkach.
Możesz też poszukać ich w sklepie ze zdrową żywnością.
Zupa ogórkowa - jak ją zrobić?Interia Kulinaria