Sycące sałatki z ziemniakami
Na dodatek łatwe w przygotowaniu!

Talarki w majonezowym sosie
Składniki
- 10 małych ziemniaków,
- 3 małe ogórki kwaszone,
- 1 por (tylko biała część),
- kilka źdźbeł szczypiorku,
- 1/2 szkl. majonezu
- 1 szkl. jogurtu naturalnego,
- 1 łyżka ostrej musztardy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
1. Ziemniaki obierz, opłucz, gotuj ok. 20 minut w lekko posolonej wodzie. 2. W tym czasie por oczyść, natnij, dokładnie opłucz, pokrój w plasterki. Przełóż je na sitko i przelej wrzącą wodą. Dobrze osącz. Ogórki pokrój w plasterki. Ziemniaki odcedź, przestudź, potem pokrój w grubsze plastry. 3. Przygotowane składniki przełóż do salaterki. Oprósz solą i pieprzem. Posyp posiekanym szczypiorkiem i lekko przemieszaj.
4. Majonez wymieszaj z jogurtem oraz musztardą. Ew. dodaj trochę pieprzu. Polej tym sałatkę, przemieszaj.

Słodko-kwaśna z grzybkami
Składniki
- 8 ziemniaków
- 3 buraki czerwone
- 1 cebula
- 1 słoiczek (ok. 180 ml) marynowanych grzybków
- 1 kwaśne jabłko,
- 1 spory ząbek czosnku,
- 1 łyżka octu winnego
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki posiekanej natki
- sól,
- pieprz, trochę cukru
Sposób przygotowania
1. Buraki wyszoruj, ugotuj do miękkości (ok. 1 godz.). Obierz je z łupinek. Ziemniaki obierz, gotuj 20 minut w posolonej wodzie. Odcedź, wystudź. Cebulę obierz. Jabłko umyj, oczyść. Grzybki osącz. 2. Przygotowane składniki pokrój w kostkę. Wymieszaj. Przypraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę, octem, cukrem, solą i pieprzem. Dodaj natkę. Polej śmietaną i majonezem, przemieszaj.

Z wędzoną makrelą
Składniki
- 10 małych ziemniaków,
- 1 duża wędzona makrela (50 dag)
- 1 op. rukoli
- 3 łyżki musztardy francuskiej,
- 4 łyżki majonezu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
1 .Ziemniaki wyszoruj pod bieżącą wodą. Gotuj w mundurkach w posolonej wodzie przez 20-25 minut. Odcedź, przestudź, polewając zimną wodą. 2. Przestudzone ziemniaki obierz z łupinek. Potnij je na połówki albo duże kawałki. 3. Rukolę opłucz, osusz. Mięso ryby oddziel od skóry i kręgosłupa. Usuń widoczne ości. Mięso rozdrobnij widelcem. 4. Wymieszaj ziemniakami z kawałeczkami makreli. Przypraw odrobiną soli i pieprzem. Majonez połącz z musztardą. Polej tym sałatkę. Wymieszaj ją z listkami rukoli. Podawaj od razu po przyrządzeniu.