Sycące sałatki z ziemniakami
Na dodatek łatwe w przygotowaniu!
Talarki w majonezowym sosie
Sposób przygotowania
1. Ziemniaki obierz, opłucz, gotuj ok. 20 minut w lekko posolonej wodzie.
2. W tym czasie por oczyść, natnij, dokładnie opłucz, pokrój w plasterki. Przełóż je na sitko i przelej wrzącą wodą. Dobrze osącz. Ogórki pokrój w plasterki. Ziemniaki odcedź, przestudź, potem pokrój w grubsze plastry.
3. Przygotowane składniki przełóż do salaterki. Oprósz solą i pieprzem. Posyp posiekanym szczypiorkiem i lekko przemieszaj.
4. Majonez wymieszaj z jogurtem oraz musztardą. Ew. dodaj trochę pieprzu. Polej tym sałatkę, przemieszaj.
Słodko-kwaśna z grzybkami
Sposób przygotowania
1. Buraki wyszoruj, ugotuj do miękkości (ok. 1 godz.). Obierz je z łupinek. Ziemniaki obierz, gotuj 20 minut w posolonej wodzie. Odcedź, wystudź. Cebulę obierz. Jabłko umyj, oczyść. Grzybki osącz.
2. Przygotowane składniki pokrój w kostkę. Wymieszaj. Przypraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę, octem, cukrem, solą i pieprzem. Dodaj natkę. Polej śmietaną i majonezem, przemieszaj.
Z wędzoną makrelą
Sposób przygotowania
1 .Ziemniaki wyszoruj pod bieżącą wodą. Gotuj w mundurkach w posolonej wodzie przez 20-25 minut. Odcedź, przestudź, polewając zimną wodą.
2. Przestudzone ziemniaki obierz z łupinek. Potnij je na połówki albo duże kawałki.
3. Rukolę opłucz, osusz. Mięso ryby oddziel od skóry i kręgosłupa. Usuń widoczne ości. Mięso rozdrobnij widelcem.
4. Wymieszaj ziemniakami z kawałeczkami makreli. Przypraw odrobiną soli i pieprzem. Majonez połącz z musztardą. Polej tym sałatkę. Wymieszaj ją z listkami rukoli. Podawaj od razu po przyrządzeniu.