Reklama

Reklama

Sycące zapiekanki z ziemniakami i mięsem

Nie żałuj do nich aromatycznych sosów. Ostra papryczka chili, wyrazista gałka muszkatołowa czy wonny cynamon sprawią, że będą łatwiej strawne.

Pod pierzynką z pikantnego piure

Czas przyrządzenia: 35 min + pieczenie
Składniki dla: 4 porcji

Składniki - podstawowe:

  • 60 dag mieszanego mielonego mięsa
  • 80 dag ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 pomidory
  • 20 dag pieczarek

Składniki - przyprawy i dodatki:

  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki masła
  • 1/2 szkl. mleka
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • curry
  • gałka muszkatołowa
  • posiekana natka do posypania

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki obierz, opłucz, gotuj 20 minut w posolonym wrzątku. Pieczarki oczyść, pokrój w kosteczkę. Pomidory umyj, oczyść, potnij na kawałki.

2. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na 1 łyżce masła. Dołóż pieczarki. Smaż 2-3 minuty. Dodaj mięso i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dopraw solą i pieprzem. Duś 10 minut. Dołóż koncentrat.

3. Mleko zagotuj. Ziemniaki odcedź, od razu utrzyj z gorącym mlekiem i pozostałym masłem. Przypraw solą, gałką i curry. Na spodzie formy rozsmaruj połowę piure. Na to wyłóż mięsną masę i resztę piure. Piecz ok. 40 minut w 180 st. Zapiekankę posyp natką.

Reklama

4. Podawaj z sosem jogurtowym: 2 szkl. gęstego  jogurtu bałkańskiego połącz
 z 2 posiekanymi ząbkami czosnku i 1 łyżką łagodnej pasty curry, która pobudza układ trawienny. 

Dobre rady kucharza

Piure utrzyj drewnianą pałką, tak by było puszyste, aksamitne i bez grudek. Nie używaj do tego miksera, bo masa ziemniaczana zrobi się gumowata i niesmaczna.

Pieczarki przechowuj w lodówce w papierowej torbie. Nie myj ich wcześniej, ponieważ szybciej się zepsują.

Jeśli w czasie siekania ręce przeszły ci zapachem czosnku, umyj  je zimną wodą z mydłem. Ciepła utrwali nieprzyjemny zapach.

Musaka

Czas przyrządzenia: 20 min + pieczenie
Składniki dla: 6 porcji

Składniki - podstawowe:

  • 50 dag ziemniaków
  • 50 dag mieszanego mielonego mięsa
  • 1 i 1/2 szkl. mleka
  • 2 bakłażany

Składniki - przyprawy i dodatki:

  • po 1/4 pęczka oregano i tymianku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • po 2 łyżki oliwy
  • koncentratu pomidorowego
  • masła i mąki
  • gałka muszkatołowa
  • cynamon
  • sól, pieprz
  • natka

Sposób przygotowania:

1. Zioła posiekaj. Czosnek obierz, pokrój w kostkę, zeszklij go na oliwie. Dodaj do mięsa. Domieszaj koncentrat, zioła, dopraw solą i pieprzem.

2. Ziemniaki i cebulę obierz. Bakłażany oczyść. Przygotowane warzywa pokrój w plasterki.

3. Masło rozgrzej. Oprósz mąką, zasmaż. Zasmażkę połącz z mlekiem. Gotuj, aż sos beszamelowy zgęstnieje. Przypraw go solą i pierzem oraz (na lepsze trawienie) cynamonem i gałką.

4. W formie ułóż warstwami bakłażany, ziemniaki, cebulę i mięso. Każdą warstwę posmaruj sosem. Piecz ok. 45 minut 175 st. Posyp posiekaną natką.

Dobre rady kucharza

Do mięsnej masy dodaj 2-3 łyżki zimnej wody, dzięki temu będzie delikatniejsza i bardziej pulchna.

Cynamon najlepiej kupuj w laskach. W takiej postaci najdłużej zachowuje swoje właściwości, smak oraz intensywny aromat.

Jeśli w beszamelu zrobiły się grudki, uratujesz go, przecierając sos przez gęste sitko.

Zapiekanka gospodarska z cebulą

Czas przyrządzenia: 90 min
Składniki dla: 6 porcji

Składniki - podstawowe:

  • 10 średnich ziemniaków
  • 20 dag mielonego mięsa drobiowego
  • 1 czerstwa bułeczka
  • 4 cebule
  • 2 szkl. śmietany 18-proc.

Składniki - przyprawy i dodatki:

  • 6 plastrów boczku
  • 4 jajka
  • 5 dag żółtego sera
  • 1 łyżka musztardy
  • sól, pieprz
  • chili w proszku

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki obierz, pokrój  w plasterki. Bułeczkę namocz, odciśnij, połącz z mięsem, 1 jajkiem i musztardą. Przypraw  solą i chili. Cebule obierz, pokrój w plastry. Ser grubo zetrzyj.  Połącz ze śmietaną i 3 jajkami. Dopraw solą i pieprzem.

2. W formie ułóż na przemian ziemniaki, mięso i cebulę. Każdą warstwę posmaruj sosem. Wierzch przykryj boczkiem. Piecz ok. 75 minut w temp. 180 st.

3. Jako dodatek możesz podać pikantny sos z pomidorów przyprawiony chili, solą oraz oregano i bazylią.

Dobre rady kucharza

Zapiekanka będzie delikatniejsza w smaku, jeśli użyjesz szalotek zamiast zwykłej cebuli.

Obrane i umyte ziemniaki gotuj  5-7 minut we wrzątku. Dzięki temu będą  miękkie i o wiele szybciej oraz łatwiej pokroisz je  w plasterki.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy