Reklama

Reklama

Sycące zapiekanki z ziemniakami i mięsem

Nie żałuj do nich aromatycznych sosów. Ostra papryczka chili, wyrazista gałka muszkatołowa czy wonny cynamon sprawią, że będą łatwiej strawne.

Pod pierzynką z pikantnego piure

Czas przyrządzenia: 35 min + pieczenie
Składniki dla: 4 porcji

Składniki - podstawowe:

  • 60 dag mieszanego mielonego mięsa
  • 80 dag ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 pomidory
  • 20 dag pieczarek

Składniki - przyprawy i dodatki:

  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki masła
  • 1/2 szkl. mleka
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • curry
  • gałka muszkatołowa
  • posiekana natka do posypania

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki obierz, opłucz, gotuj 20 minut w posolonym wrzątku. Pieczarki oczyść, pokrój w kosteczkę. Pomidory umyj, oczyść, potnij na kawałki.

Reklama

2. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na 1 łyżce masła. Dołóż pieczarki. Smaż 2-3 minuty. Dodaj mięso i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dopraw solą i pieprzem. Duś 10 minut. Dołóż koncentrat.

3. Mleko zagotuj. Ziemniaki odcedź, od razu utrzyj z gorącym mlekiem i pozostałym masłem. Przypraw solą, gałką i curry. Na spodzie formy rozsmaruj połowę piure. Na to wyłóż mięsną masę i resztę piure. Piecz ok. 40 minut w 180 st. Zapiekankę posyp natką.

4. Podawaj z sosem jogurtowym: 2 szkl. gęstego  jogurtu bałkańskiego połącz
 z 2 posiekanymi ząbkami czosnku i 1 łyżką łagodnej pasty curry, która pobudza układ trawienny. 

Dobre rady kucharza

Piure utrzyj drewnianą pałką, tak by było puszyste, aksamitne i bez grudek. Nie używaj do tego miksera, bo masa ziemniaczana zrobi się gumowata i niesmaczna.

Pieczarki przechowuj w lodówce w papierowej torbie. Nie myj ich wcześniej, ponieważ szybciej się zepsują.

Jeśli w czasie siekania ręce przeszły ci zapachem czosnku, umyj  je zimną wodą z mydłem. Ciepła utrwali nieprzyjemny zapach.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje