Sycące zapiekanki z ziemniakami i mięsem
Nie żałuj do nich aromatycznych sosów. Ostra papryczka chili, wyrazista gałka muszkatołowa czy wonny cynamon sprawią, że będą łatwiej strawne.

Pod pierzynką z pikantnego piure
Składniki
- podstawowe:
- 60 dag mieszanego mielonego mięsa
- 80 dag ziemniaków
- 1 cebula
- 2 pomidory
- 20 dag pieczarek
- przyprawy i dodatki:
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki masła
- 1/2 szkl. mleka
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- curry
- gałka muszkatołowa
- posiekana natka do posypania
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obierz, opłucz, gotuj 20 minut w posolonym wrzątku. Pieczarki oczyść, pokrój w kosteczkę. Pomidory umyj, oczyść, potnij na kawałki.
2. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na 1 łyżce masła. Dołóż pieczarki. Smaż 2-3 minuty. Dodaj mięso i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dopraw solą i pieprzem. Duś 10 minut. Dołóż koncentrat.
3. Mleko zagotuj. Ziemniaki odcedź, od razu utrzyj z gorącym mlekiem i pozostałym masłem. Przypraw solą, gałką i curry. Na spodzie formy rozsmaruj połowę piure. Na to wyłóż mięsną masę i resztę piure. Piecz ok. 40 minut w 180 st. Zapiekankę posyp natką.
4. Podawaj z sosem jogurtowym: 2 szkl. gęstego jogurtu bałkańskiego połącz z 2 posiekanymi ząbkami czosnku i 1 łyżką łagodnej pasty curry, która pobudza układ trawienny.
Dobre rady kucharza
Piure utrzyj drewnianą pałką, tak by było puszyste, aksamitne i bez grudek. Nie używaj do tego miksera, bo masa ziemniaczana zrobi się gumowata i niesmaczna.
Pieczarki przechowuj w lodówce w papierowej torbie. Nie myj ich wcześniej, ponieważ szybciej się zepsują.
Jeśli w czasie siekania ręce przeszły ci zapachem czosnku, umyj je zimną wodą z mydłem. Ciepła utrwali nieprzyjemny zapach.
Musaka

Składniki
- podstawowe:
- 50 dag ziemniaków
- 50 dag mieszanego mielonego mięsa
- 1 i 1/2 szkl. mleka
- 2 bakłażany
- przyprawy i dodatki:
- po 1/4 pęczka oregano i tymianku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- po 2 łyżki oliwy
- koncentratu pomidorowego
- masła i mąki
- gałka muszkatołowa
- cynamon
- sól, pieprz
- natka
Sposób przygotowania:
1. Zioła posiekaj. Czosnek obierz, pokrój w kostkę, zeszklij go na oliwie. Dodaj do mięsa. Domieszaj koncentrat, zioła, dopraw solą i pieprzem.
2. Ziemniaki i cebulę obierz. Bakłażany oczyść. Przygotowane warzywa pokrój w plasterki.
3. Masło rozgrzej. Oprósz mąką, zasmaż. Zasmażkę połącz z mlekiem. Gotuj, aż sos beszamelowy zgęstnieje. Przypraw go solą i pierzem oraz (na lepsze trawienie) cynamonem i gałką.
4. W formie ułóż warstwami bakłażany, ziemniaki, cebulę i mięso. Każdą warstwę posmaruj sosem. Piecz ok. 45 minut 175 st. Posyp posiekaną natką.
Dobre rady kucharza
Do mięsnej masy dodaj 2-3 łyżki zimnej wody, dzięki temu będzie delikatniejsza i bardziej pulchna.
Cynamon najlepiej kupuj w laskach. W takiej postaci najdłużej zachowuje swoje właściwości, smak oraz intensywny aromat.
Jeśli w beszamelu zrobiły się grudki, uratujesz go, przecierając sos przez gęste sitko.
Zapiekanka gospodarska z cebulą

Składniki
- podstawowe:
- 10 średnich ziemniaków
- 20 dag mielonego mięsa drobiowego
- 1 czerstwa bułeczka
- 4 cebule
- 2 szkl. śmietany 18-proc.
- przyprawy i dodatki:
- 6 plastrów boczku
- 4 jajka
- 5 dag żółtego sera
- 1 łyżka musztardy
- sól, pieprz
- chili w proszku
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obierz, pokrój w plasterki. Bułeczkę namocz, odciśnij, połącz z mięsem, 1 jajkiem i musztardą. Przypraw solą i chili. Cebule obierz, pokrój w plastry. Ser grubo zetrzyj. Połącz ze śmietaną i 3 jajkami. Dopraw solą i pieprzem.
2. W formie ułóż na przemian ziemniaki, mięso i cebulę. Każdą warstwę posmaruj sosem. Wierzch przykryj boczkiem. Piecz ok. 75 minut w temp. 180 st.
3. Jako dodatek możesz podać pikantny sos z pomidorów przyprawiony chili, solą oraz oregano i bazylią.
Dobre rady kucharza
Zapiekanka będzie delikatniejsza w smaku, jeśli użyjesz szalotek zamiast zwykłej cebuli.
Obrane i umyte ziemniaki gotuj 5-7 minut we wrzątku. Dzięki temu będą miękkie i o wiele szybciej oraz łatwiej pokroisz je w plasterki.