Sycące zapiekanki z ziemniakami i mięsem

Nie żałuj do nich aromatycznych sosów. Ostra papryczka chili, wyrazista gałka muszkatołowa czy wonny cynamon sprawią, że będą łatwiej strawne.

Zapiekanka pod pierzynką z pikantnego piure
Zapiekanka pod pierzynką z pikantnego piure123RF/PICSEL

Pod pierzynką z pikantnego piure

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki obierz, opłucz, gotuj 20 minut w posolonym wrzątku. Pieczarki oczyść, pokrój w kosteczkę. Pomidory umyj, oczyść, potnij na kawałki.

2. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na 1 łyżce masła. Dołóż pieczarki. Smaż 2-3 minuty. Dodaj mięso i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dopraw solą i pieprzem. Duś 10 minut. Dołóż koncentrat.

3. Mleko zagotuj. Ziemniaki odcedź, od razu utrzyj z gorącym mlekiem i pozostałym masłem. Przypraw solą, gałką i curry. Na spodzie formy rozsmaruj połowę piure. Na to wyłóż mięsną masę i resztę piure. Piecz ok. 40 minut w 180 st. Zapiekankę posyp natką.

4. Podawaj z sosem jogurtowym: 2 szkl. gęstego  jogurtu bałkańskiego połącz
 z 2 posiekanymi ząbkami czosnku i 1 łyżką łagodnej pasty curry, która pobudza układ trawienny. 

Dobre rady kucharza

Piure utrzyj drewnianą pałką, tak by było puszyste, aksamitne i bez grudek. Nie używaj do tego miksera, bo masa ziemniaczana zrobi się gumowata i niesmaczna.

Pieczarki przechowuj w lodówce w papierowej torbie. Nie myj ich wcześniej, ponieważ szybciej się zepsują.

Jeśli w czasie siekania ręce przeszły ci zapachem czosnku, umyj  je zimną wodą z mydłem. Ciepła utrwali nieprzyjemny zapach.

Musaka

Musaka
Musaka123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Zioła posiekaj. Czosnek obierz, pokrój w kostkę, zeszklij go na oliwie. Dodaj do mięsa. Domieszaj koncentrat, zioła, dopraw solą i pieprzem.

2. Ziemniaki i cebulę obierz. Bakłażany oczyść. Przygotowane warzywa pokrój w plasterki.

3. Masło rozgrzej. Oprósz mąką, zasmaż. Zasmażkę połącz z mlekiem. Gotuj, aż sos beszamelowy zgęstnieje. Przypraw go solą i pierzem oraz (na lepsze trawienie) cynamonem i gałką.

4. W formie ułóż warstwami bakłażany, ziemniaki, cebulę i mięso. Każdą warstwę posmaruj sosem. Piecz ok. 45 minut 175 st. Posyp posiekaną natką.

Dobre rady kucharza

Do mięsnej masy dodaj 2-3 łyżki zimnej wody, dzięki temu będzie delikatniejsza i bardziej pulchna.

Cynamon najlepiej kupuj w laskach. W takiej postaci najdłużej zachowuje swoje właściwości, smak oraz intensywny aromat.

Jeśli w beszamelu zrobiły się grudki, uratujesz go, przecierając sos przez gęste sitko.

Zapiekanka gospodarska z cebulą

Zapiekanka gospodarska z cebulą
Zapiekanka gospodarska z cebulą123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki obierz, pokrój  w plasterki. Bułeczkę namocz, odciśnij, połącz z mięsem, 1 jajkiem i musztardą. Przypraw  solą i chili. Cebule obierz, pokrój w plastry. Ser grubo zetrzyj.  Połącz ze śmietaną i 3 jajkami. Dopraw solą i pieprzem.

2. W formie ułóż na przemian ziemniaki, mięso i cebulę. Każdą warstwę posmaruj sosem. Wierzch przykryj boczkiem. Piecz ok. 75 minut w temp. 180 st.

3. Jako dodatek możesz podać pikantny sos z pomidorów przyprawiony chili, solą oraz oregano i bazylią.

Dobre rady kucharza

Zapiekanka będzie delikatniejsza w smaku, jeśli użyjesz szalotek zamiast zwykłej cebuli.

Obrane i umyte ziemniaki gotuj  5-7 minut we wrzątku. Dzięki temu będą  miękkie i o wiele szybciej oraz łatwiej pokroisz je  w plasterki.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas