Sycące zapiekanki z ziemniakami i mięsem

Zapiekanka pod pierzynką z pikantnego piure
Zapiekanka pod pierzynką z pikantnego piure123RF/PICSEL

Pod pierzynką z pikantnego piure

Składniki

- podstawowe:

  • 60 dag mieszanego mielonego mięsa
  • 80 dag ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 pomidory
  • 20 dag pieczarek

- przyprawy i dodatki:

  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki masła
  • 1/2 szkl. mleka
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • curry
  • gałka muszkatołowa
  • posiekana natka do posypania
4 porcji

Sposób przygotowania:

Dobre rady kucharza

Musaka

Musaka
Musaka123RF/PICSEL

Składniki

- podstawowe:

  • 50 dag ziemniaków
  • 50 dag mieszanego mielonego mięsa
  • 1 i 1/2 szkl. mleka
  • 2 bakłażany

- przyprawy i dodatki:

  • po 1/4 pęczka oregano i tymianku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • po 2 łyżki oliwy
  • koncentratu pomidorowego
  • masła i mąki
  • gałka muszkatołowa
  • cynamon
  • sól, pieprz
  • natka
6 porcji

Sposób przygotowania:

Dobre rady kucharza

Zapiekanka gospodarska z cebulą

Zapiekanka gospodarska z cebulą
Zapiekanka gospodarska z cebulą123RF/PICSEL

Składniki

- podstawowe:

  • 10 średnich ziemniaków
  • 20 dag mielonego mięsa drobiowego
  • 1 czerstwa bułeczka
  • 4 cebule
  • 2 szkl. śmietany 18-proc.

- przyprawy i dodatki:

  • 6 plastrów boczku
  • 4 jajka
  • 5 dag żółtego sera
  • 1 łyżka musztardy
  • sól, pieprz
  • chili w proszku
6 porcji

Sposób przygotowania:

Dobre rady kucharza

Tina
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?