Szachowe ciasteczka

Takie ciasteczka będą znakomitym deserem dla całej rodziny.

Pięknie wyglądają, pysznie smakują
Pięknie wyglądają, pysznie smakują 123RF/PICSEL

Składniki na ok. 30 sztuk:

  • 40 dag mąki pszennej
  • 15 dag cukru pudru
  • 1 małe opakowanie cukru wanilinowego
  • 25 dag zimnej margaryny
  • 3 dag kakao
  • 2 żółtka
  • 1 białko
  • szczypta soli

Przygotowanie:

1. Na stolnicę lub blat przesiej mąkę. Dodaj cukier puder, sól oraz cukier wanilinowy, żółtka, pokrojony na małe kawałki tłuszcz. Zagnieć gładkie ciasto. Podziel je na dwie części, do jednej dodaj kakao, zagnieć. Oba kawałki ciasta zawiń w folię i włóż do lodówki na ok. 60 minut. 2. Z jasnego i ciemnego ciasta odetnij ok. 1/3, odłóż. Pozostałe kawałki ciasta rozwałkuj na dwa prostokąty o szerokości ok. 6 cm. Prostokąt w jednym kolorze posmaruj białkiem i ułóż na nim prostokąt w drugim kolorze. Lekko dociśnij i pokrój na 4 paski.

Z odłożonego ciasta rozwałkuj dwa prostokąty i posmaruj białkiem. Na każdym ułóż po dwa paski ciasta, ich boki też posmaruj białkiem i mocno do siebie dociśnij. Zwiń ciasto z paskami w środku, tworząc prostokąt. Owiń je w folię i włóż do lodówki na ok. 90 minut. 3. Schłodzone ciasto pokrój na plastry o grubości ok. 1 cm. Piecz 10-12 min w temperaturze 180° C.

Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas