Szarlotka "na szybko" z polskich jabłek

Szarlotka, przy której nie ma wiele pracy i którą upiecze każdy - czy coś takiego w ogóle istnieje? Blogerka Paulina Stępień udowadnia, że tak i zdradza nam swój przepis na prostą i pyszną szarlotkę, oczywiście z polskich jabłek.

Szarlotka
Szarlotka123RF/PICSEL

"Moja szybka szarlotka to pomysł dla osób zabieganych, które mają ochotę na ciasto, a jednocześnie sądzą, że są kulinarnym beztalenciem. Wystarczy kilka składników, odrobina chęci i najważniejsze: jabłka. Idealne będą polskie jabłka, moje ulubione, które wykorzystuję do tej szarlotki to rodzime papierówki, ale sprawdzą się i te bardziej kwaskowate i te słodsze" - mówi PAP Life Paulina Stępień, blogerka prowadząca kulinarny serwis wideo Kotlet.tv.

Do przygotowania ciastka potrzeba 6 łyżek mąki, 3 łyżki cukru pudru, 3-4 łyżki masła, 3-4 jabłka, 2 łyżki cukru i cynamon.

Instrukcja Pauliny jest bardzo krótka: "Jabłka kroję w kostkę, przekładam do niewielkiej kwadratowej formy ok. 25 cm i posypuję cynamonem oraz cukrem. Mieszam mąkę, cukier puder i miękkie masło, lekko rozcieram w dłoniach i taką kruszonką posypuję jabłka. Piekę w nagrzanym do 180 C piekarniku przez ok. 25 minut".

Taką szarlotkę można serwować z lodami lub z kompotem z... jabłek.

PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas