Szarlotka z migdałami na biszkoptowym spodzie

Jabłecznik to ciasto popularne w Małopolsce. Właśnie tam, na dawnych ziemiach Galicji jadało się słodkie szarlotki czy jabłkowe strudle, a różne ich wersje i nowoczesne modyfikacje, królują na tych stołach do dziś. Doskonałe połączenie prażonych jabłek z kruchym ciastem i orzechami stało się tak popularne w innych rejonach Polski, że dziś bez niego nie wyobrażamy sobie świątecznego spotkania z rodziną i przyjaciółmi.

Szarlotka z migdałami
Szarlotka z migdałamimateriały prasowe

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z nich sztywną pianę. Następnie, nieprzestając ubijać stopniowo dodajemy cukier, a następnie. Do masy dodajemy,również nie przestając ubijać żółtka. W osobnym naczyniu przesiewamy mąkę, doktórej delikatnie dodajemy ubitą masę. Wszystko miksujemy na najniższychobrotach, tak aby piana nie opadła. Gotowe ciasto przekładamy do formywyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy brzegi i wkładamy do nagrzanego do160 stopni piekarnika. Pieczemy przez ok. 40 minut.

Przepis na masę

Do śmietanki dodajemy serek mascarpone i cukier puder. Wszystkie składniki miksujemy z sobą aż do uzyskania gładkiej masy. Na wystudzony biszkopt wykładamy prażone jabłka. Następnie wykładamy masę z serka mascarpone. Wierzch ciasta smarujemy masą kajmakową, wszystko posypujemy posiekanymi migdałami. Ciasto wstawimy do lodówki, najlepiej smakuje schłodzone.

Kruche ciasto z owocami i beząInteria Kulinaria
materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas