Szaszłyczki wołowe
Z mięsa mielonego.
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 600 g wołowego mięsa mielonego,
- sól,
- pieprz,
- słodka papryka,
- 12 papryczek Peperoni (ze słoika),
- 12 małych liści laurowych,
- 3 opakowania sera Feta (200 g),
- 100 g pomidorów koktajlowych,
- 1 pęczek tymianku,
- 1 opakowanie (500 g) drobnych pomidorów,
- 1 łyżki przecieru pomidorowego,
- 2 czerwone i zielone papryczki chili,
- czerwone chili i tymianek do dekoracji,
- patyczki do szaszłyków,
- folia aluminiowa
Przygotowanie: Cebulę i 1 ząbek czosnku obrać i pokroić w kostkę. Mięso, cebulę i czosnek połączyć, wyrobić. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Z masy uformować 12 owalnych pulpetów. Nadziewać je na patyczki razem z Peperoni i liśćmi laurowymi. Opiekać na grillu ok. 15 minut. Ser pokroić i kawałki układać na fragmentach folii aluminiowej. Pomidory umyć i pokroić w plasterki. Tymianek umyć i drobno posiekać. Drobne pomidory i tymianek układać na serze i zamykać paczuszki. Opiekać na grillu około 15 minut. Pokrojone pomidory i przecier pomidorowy wymieszać. Pozostały czosnek obrać i drobno posiekać. Chili umyć, rozkroić i wyciąć gniazdo nasienne, następnie pokroić w plasterki. Czosnek i chili dodać do sosu pomidorowego. Doprawić solą i pieprzem.
Czas przygotowania 60 minut
Jedna porcja zawiera 1800 kJ/430 kcal
Znasz lepszy przepis? Przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!