Szaszłyki - shish kebab
Kebab w innej wersji.
Przygotowanie:
1. Sposobów przyrządzania kebabów jest wiele. Mogą mieć one np. postać szaszłyków - shish kebab. Mięso w nich jest pokrojone w kostkę, nadziane na szpikulce i zgrillowane.
2. Shish kebab - oprócz mięsa - może zawierać także warzywa czy owoce. Taki rodzaj kebabu można przygotować np. z wołowiny lub baraniny, wcześniej zamarynowanej w wonnych, orientalnych przyprawach, wymieszanych z olejem. Zamarynowane mięso wystarczy ponabijać na szpadki na przemian np. z cebulą i papryką, po czym upiec na grillu (zwykłym lub w piekarniku), aż składniki się ładnie przyrumienią.
3. Do kebabów, poza sosem tzatziki, pasują też inne sosy przygotowane na bazie jogurtu greckiego, np. czosnkowy, koperkowy, miętowy. Jeśli wolisz sos bez dodatku produktów mlecznych, możesz podać warzywny, np. na bazie pomidorów lub papryki.
4. Minikebaby można serwować ze zwykłym białym pieczywem, ale doskonale będą smakowały także z chlebkami pita.
5. Prawdziwy turecki kebab (pis. oryg.: kebap, czyli "obracające się pieczone mięso") robi się z baraniny, czasami z cielęciny lub drobiu, nigdy z wieprzowiny.