Szaszłyki z kurczaka w delikatnym musie rabarbarowo - wiśniowym posypane kolorowym pieprzem

Pyszne połączenie smaków.

Składniki

  • 1 podwójny filet z piersi kurczaka
  • 1 kilogram rabarbaru
  • 1 cytryna
  • Łyżeczka startego imbiru
  • Kolorowy pieprz
  • 4 łyżki cukru
  • Szczypta soli
  • 100 g Żurawiny całe owoce np. Bakalland
  • 1 szklanka soku malinowego

Sposób przygotowania

Filet z kurczaka dokładnie myjemy, a następnie kroimy na cienkie plastry. Na patelni podsmażamy pokrojony rabarbar z suszoną wiśnią i sokiem z cytryny. W trakcie gotowania dodajemy sok z malin oraz cukier. Wszystkie składniki gotujemy do momentu aż będą miękkie. Następnie całość dokładnie blendujemy. Część musu przekładamy do osobnego naczynia (posłuży nam jako sos do mięsa), a pozostałą część stosujemy jako marynatę, do której przekładamy pokrojone mięso. Całość dokładnie mieszamy i dodajemy sól oraz kolorowy pieprz. Odstawiamy na kilka godzin. Następie paski mięsa smażymy i nadziewamy na patyczki. Gotowe szaszłyki w trakcie jedzenie moczymy w pozostałym musie.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje