Szczawiowa z jajkiem
Nie lubisz szczawiowej? Ten przepis cię do niej przekona!
Składniki dla 4 osób:
- 30 dag szczawiu włoszczyzna
- 4 ziemniaki
- łyżka masła
- 4 jajka
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 10 dag żółtego sera
- 1 łyżka mąki
- 4 łyżki śmietany
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Do garnka wlej 1,5 l wody, włóż obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, włoszczyznę, łyżkę masła, liście laurowe, ziela angielskie. Przypraw do smaku solą i pieprzem, gotuj 20 minut. Wyjmij włoszczyznę. Posiekaj szczaw i dodaj go do zupy. Gotuj jeszcze 10 minut.
2. Jajka ugotuj na twardo. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Mąkę wymieszaj z zimną wodą, dodaj do zupy. Przed podaniem wlej zahartowaną śmietanę, zagotuj na małym ogniu. Zupę przelej do miseczek. Podawaj z ugotowanym jajkiem i startym serem.
Czas przygotowania: ok. 40 minut