Szczecińskie paszteciki prostsze niż kiedykolwiek
Z letniego mleka, 100g mąki, drożdży i cukru zrobić zaczyn.
Składniki:
- Pasztetowa z Borowikami np. firmy Gzella 2 szt.
- mąka pszenna ½ kg
- mleko 250ml
- drożdże 30g
- cukier 1 płaska łyżeczka
- jajko 1 szt.
- żółtka jaj 2 szt.
- sól ¼ łyżeczki
- masło 1 łyżka
- ser żółty 150g
- olej rzepakowy do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Z letniego mleka, 100g mąki, drożdży i cukru zrobić zaczyn. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie dodać resztę mąki, jajko, żółtka jaj, sól i rozpuszczone masło. Ciasto dobrze wyrobić, przykryć i odstawić, żeby podwoiło swoją objętość. W tym czasie przygotować farsz. Ser żółty zetrzeć na tarce na grubym oczku. Pasztetową podzielić na porcje i każdą obtoczyć w żółtym serze.2. Z wyrośniętego ciasta drożdżowego odrywać nieduże kawałki, w dłoniach formować prostokątne placuszki. Na środek położyć pasztet z serem i szczelnie zawinąć. Pasztecik powinien mieć kształt walca.
3. Tak przygotowane paszteciki usmażyć na złoty kolor w rozgrzanym oleju.