Sznycle po wiedeńsku
Austriacka potrwa narodowa, przypominająca naszego rodzimego kotleta schabowego. Świetny pomysł na rodzinny obiad oraz uroczyste przyjęcie.
Sposób przygotowania:
1. Mięso starannie oczyść z błon i tłuszczu, pokrój na plastry o centymetrowej grubości. Ułóż kotlety na desce, przykryj folią spożywczą i rozbij na sznycle o grubości ok. 3 mm.
2. Po roztłuczeniu sznycle oprósz z dwóch stron solą oraz pieprzem, lekko obtocz w mące. Maczaj w roztrzepanym jajku, a następnie panieruj w bułce tartej.
3. Na patelni rozgrzej olej z masłem. Tłuszczu powinno być stosunkowo dużo, tak aby kotlety były prawie całkowicie zanurzone we wrzącej, spienionej substancji. Sznycle obsmaż z dwóch stron na dużym ogniu. Gdy zaczną się rumienić, zmniejsz ogień i smaż dalej, aż do osiągnięcia złotobrązowego koloru. Poruszaj patelnią, by powstały fale z panierki.
4. Po usmażeniu gotowe sznycle osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku kuchennym. Podawaj razem z ćwiartkami cytryny, francuską musztardą oraz, do wyboru, smażonymi ziemniakami lub frytkami.
Dobra rada: łączenie masła z olejem zapobiega przypalaniu się sznycli.