Sznycle po wiedeńsku

Austriacka potrwa narodowa, przypominająca naszego rodzimego kotleta schabowego. Świetny pomysł na rodzinny obiad oraz uroczyste przyjęcie.

Sznycel po wiedeńsku
Sznycel po wiedeńsku123RF/PICSEL

Składniki

  • 60 szynki cielęcej (ewentualnie schabu bez kości)
  • kilka łyżek mąki
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 10 dag masła
  • 1/4 szklanki oleju
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz
  • 1-2 cytryny
  • 3-4 łyżki musztardy francuskiej z gorczycą
4 porcji

Sposób przygotowania:

1. Mięso starannie oczyść z błon i tłuszczu, pokrój na plastry o centymetrowej grubości. Ułóż kotlety na desce, przykryj folią spożywczą i rozbij na sznycle o grubości ok. 3 mm.

2. Po roztłuczeniu sznycle oprósz z dwóch stron solą oraz pieprzem, lekko obtocz w mące. Maczaj w roztrzepanym jajku, a następnie panieruj w bułce tartej.

3. Na patelni rozgrzej olej z masłem. Tłuszczu powinno być stosunkowo dużo, tak aby kotlety były prawie całkowicie zanurzone we wrzącej, spienionej substancji. Sznycle obsmaż z dwóch stron na dużym ogniu. Gdy zaczną się rumienić, zmniejsz ogień i smaż dalej, aż do osiągnięcia złotobrązowego koloru. Poruszaj patelnią, by powstały fale z panierki.

4. Po usmażeniu gotowe sznycle osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku kuchennym. Podawaj razem z ćwiartkami cytryny, francuską musztardą oraz, do wyboru, smażonymi ziemniakami lub frytkami.

Dobra rada: łączenie masła z olejem zapobiega przypalaniu się sznycli.

Świat kobiety
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?