Sznycle zapiekane z bakłażanem i pomidorami

Bakłażan umyj, osusz, z dwóch stron odetnij wypukłe części, resztę bakłażana pokrój wzdłuż na 4 plasterki.

Sznycle zapiekane z bakłażanem i pomidorami
Sznycle zapiekane z bakłażanem i pomidorami123/RF PICSEL123RF/PICSEL

Składniki na 4 porcje:

  • 4 sznycle z indyka (po ok. 15 dag każdy)
  • 1 mały bakłażan
  • 2 twarde pomidory
  • 10 dag żółtego sera (np. gouda)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 10 dag bułki tartej
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • sól
  • pieprz
  • pikantna przyprawa do drobiu
  • posiekany koperek do posypania
  • liście sałaty do dekoracji

Sposób przygotowanie:


1. Bakłażan umyj, osusz, z dwóch stron odetnij wypukłe części, resztę bakłażana pokrój wzdłuż na 4 plasterki. Posól je z obu stron i odłóż na 20 minut, by puściły gorzki sok.

2. Sznycle z indyka umyj, osusz, rozbij tłuczkiem, nadając im owalny kształt. Mięso posól, posyp pieprzem i przyprawą do drobiu. Na płaskim talerzu wymieszaj mąkę pszenną z kukurydzianą. Jajko wbij na gęboki talerz, roztrzep widelcem. Na osobny talerz wsyp tartą bułkę. Mięso obtocz najpierw w mące, potem panieruj w jajkach i tartej bułce. Panierkę mocno dociśnij do kotletów. Potem włóż je na patelnię z rozgrzanym klarowanym masłem. Smaż ok. 10 min (z obu stron).

3. Pomidory umyj, pokrój w plasterki. Żółty ser zetrzyj na tarce o dużych otworach. Plasterki bakłażana opłucz, osusz. Sznycle ułóż w żaroodpornej formie. Na każdym połóż plasterek bakłażana oraz 2-3 plasterki pomidora. Posyp serem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Zapiekaj ok. 10 min, aż ser się stopi.

4. Gotowe kotlety połóż na talerzach przykrytych sałatą. Posyp posiekanym koperkiem.

Zapiekanka pasterskaInteria Kulinaria
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas