Sznycle zapiekane z bakłażanem i pomidorami
Bakłażan umyj, osusz, z dwóch stron odetnij wypukłe części, resztę bakłażana pokrój wzdłuż na 4 plasterki.
Składniki na 4 porcje:
- 4 sznycle z indyka (po ok. 15 dag każdy)
- 1 mały bakłażan
- 2 twarde pomidory
- 10 dag żółtego sera (np. gouda)
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
- 10 dag bułki tartej
- 2 łyżki klarowanego masła
- sól
- pieprz
- pikantna przyprawa do drobiu
- posiekany koperek do posypania
- liście sałaty do dekoracji
Sposób przygotowanie:
1. Bakłażan umyj, osusz, z dwóch stron odetnij wypukłe części, resztę bakłażana pokrój wzdłuż na 4 plasterki. Posól je z obu stron i odłóż na 20 minut, by puściły gorzki sok.
2. Sznycle z indyka umyj, osusz, rozbij tłuczkiem, nadając im owalny kształt. Mięso posól, posyp pieprzem i przyprawą do drobiu. Na płaskim talerzu wymieszaj mąkę pszenną z kukurydzianą. Jajko wbij na gęboki talerz, roztrzep widelcem. Na osobny talerz wsyp tartą bułkę. Mięso obtocz najpierw w mące, potem panieruj w jajkach i tartej bułce. Panierkę mocno dociśnij do kotletów. Potem włóż je na patelnię z rozgrzanym klarowanym masłem. Smaż ok. 10 min (z obu stron).
3. Pomidory umyj, pokrój w plasterki. Żółty ser zetrzyj na tarce o dużych otworach. Plasterki bakłażana opłucz, osusz. Sznycle ułóż w żaroodpornej formie. Na każdym połóż plasterek bakłażana oraz 2-3 plasterki pomidora. Posyp serem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Zapiekaj ok. 10 min, aż ser się stopi.
4. Gotowe kotlety połóż na talerzach przykrytych sałatą. Posyp posiekanym koperkiem.