Szpinakowe ravioli w sosie z pomidorów
Pierożki ravioli to jedna z bardziej znanych i lubianych potraw kuchni włoskiej. Wypróbuj wersję ze szpinakiem i sosem z pomidorów.
Sposób przygotowania:
1. Zagnieć ciasto z mąki, oliwy, 3 jajek oraz szczypty soli. Odłóż na 20 minut. Szpinak umyj, osusz. Posiekaj obraną cebulę, przesmaż na maśle. Dodaj liście szpinaku, duś 2-3 min. Zdejmij z ognia, posiekaj powstałą masę.
2. Serek mascarpone utrzyj razem z ostatnim jajkiem, dodaj do szpinaku. Wsyp starty parmezan, całość starannie wymieszaj. Przygotowany farsz dopraw do smaku solą i pieprzem.
3. Czosnek obierz, posiekaj. Wrzuć do rondla z 2 łyżkami oleju. Dodaj obrane i pokrojone pomidory oraz garść liści bazylii. Duś, mieszając, aż powstanie sos. Dopraw go solą i pieprzem.
4. Ciasto na ravioli rozwałkuj na grubość 3 mm. Na połowie rozkładaj po łyżeczce przygotowany farsz (co 3 cm). Przykryj resztą ciasta, dociśnij brzegi i przestrzenie między porcjami farszu. Wytnij kwadratowe pierożki ravioli (możesz użyć karbowanego radełka).
5. Zagotuj 2 l wody z solą. Wrzuć ravioli. Gotuj ok. 4 min od wypłynięcia. Wyjmij łyżką cedzakową i przełóż do sosu z pomidorów.