Reklama

Reklama

Szpinakowe ravioli w sosie z pomidorów

Pierożki ravioli to jedna z bardziej znanych i lubianych potraw kuchni włoskiej. Wypróbuj wersję ze szpinakiem i sosem z pomidorów.

Czas przyrządzenia: 70 min
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 30 dag mąki
  • 20 ml oliwy
  • 4 jajka
  • 40 dag szpinaku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 25 dag serka mascarpone
  • 3 dag parmezanu
  • sól
  • 2 ząbki czosnku
  • olej
  • pieprz
  • 3 pomidory
  • garść bazylii

Sposób przygotowania:

1. Zagnieć ciasto z mąki, oliwy, 3 jajek oraz szczypty soli. Odłóż na 20 minut. Szpinak umyj, osusz. Posiekaj obraną cebulę, przesmaż na maśle. Dodaj liście szpinaku, duś 2-3 min. Zdejmij z ognia, posiekaj powstałą masę.

Reklama

2. Serek mascarpone utrzyj razem z ostatnim jajkiem, dodaj do szpinaku. Wsyp starty parmezan, całość starannie wymieszaj. Przygotowany farsz dopraw do smaku solą i pieprzem.

3. Czosnek obierz, posiekaj. Wrzuć do rondla z 2 łyżkami oleju. Dodaj obrane i pokrojone pomidory oraz garść liści bazylii. Duś, mieszając, aż powstanie sos. Dopraw go solą i pieprzem.

4. Ciasto na ravioli rozwałkuj na grubość 3 mm. Na połowie rozkładaj po łyżeczce przygotowany farsz (co 3 cm). Przykryj resztą ciasta, dociśnij brzegi i przestrzenie między porcjami farszu. Wytnij kwadratowe pierożki ravioli (możesz użyć karbowanego radełka).

5. Zagotuj 2 l wody  z solą. Wrzuć ravioli. Gotuj ok. 4 min od wypłynięcia. Wyjmij łyżką cedzakową i przełóż do sosu z pomidorów.

Świat kobiety

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: Ravioli | ravioli ze szpinakiem

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje