Szwajcarskie placki
Chrupiące placki szybko skradną serca domowników. Sprawdzą się jako przystawka lub dodatek do dania głównego.
Sposób przygotowania:
1. Plasterki boczku pokrój na drobne kawałeczki. Wrzuć je na mocno rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Mieszając, wysmaż na chrupko. Zdejmij z patelni.
2. Cebule obierz, posiekaj albo zetrzyj na tarce o małych otworach. Ziemniaki oraz marchewki obierz, opłucz, grubo zetrzyj. Do miseczki przełóż starte marchewki, ziemniaki oraz cebule. Dołóż żółtka dopraw solą, pieprzem i kminkiem (mielonym albo w ziarenkach). Składniki starannie wymieszaj, dodaj boczek.
3. Na patelni porcjami rozgrzej olej. Łyżką nakładaj małe porcje ziemniaczanego ciasta. Formuj niewielkie placki. Smaż je na złoty kolor z obu stron (w sumie ok. 20 minut).
4. Gotowe placki przełóż na kilkakrotnie złożony papier kuchenny, by ociekły z tłuszczu. Placki podawaj z kwaśną śmietaną na przekąskę albo jako dodatek do dania głównego.