Szwajcarskie placki
Chrupiące placki szybko skradną serca domowników. Sprawdzą się jako przystawka lub dodatek do dania głównego.
1. Plasterki boczku pokrój na drobne kawałeczki. Wrzuć je na mocno rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Mieszając, wysmaż na chrupko. Zdejmij z patelni.
2. Cebule obierz, posiekaj albo zetrzyj na tarce o małych otworach. Ziemniaki oraz marchewki obierz, opłucz, grubo zetrzyj. Do miseczki przełóż starte marchewki, ziemniaki oraz cebule. Dołóż żółtka dopraw solą, pieprzem i kminkiem (mielonym albo w ziarenkach). Składniki starannie wymieszaj, dodaj boczek.
3. Na patelni porcjami rozgrzej olej. Łyżką nakładaj małe porcje ziemniaczanego ciasta. Formuj niewielkie placki. Smaż je na złoty kolor z obu stron (w sumie ok. 20 minut).
4. Gotowe placki przełóż na kilkakrotnie złożony papier kuchenny, by ociekły z tłuszczu. Placki podawaj z kwaśną śmietaną na przekąskę albo jako dodatek do dania głównego.