Szybki przepis na organiczne masło

Masło dostępne w sklepach nie należy do najzdrowszych produktów, ponieważ otrzymywane jest z mleka pasteryzowanego. Czy istnieje jakaś alternatywa? Oczywiście! Szybko i w prosty sposób można przygotować masło w zaciszu domowym – jest ekologiczne, zdrowe, pełne witamin i minerałów. Zawiera witaminę A, niezbędną dla prawidłowego funkcjonowania wielu narządów, a także zdrowe kwasy tłuszczowe.

masło
masło© Photogenica

Składniki:

smietanka na masło
© Photogenica

2 szklanki organicznej śmietany kremówki

sól morska do smaku

Przygotowanie:

robienie masła
© Photogenica

Śmietanę wlewamy do malaksera i miksujemy przez ok. 10 minut. W trakcie dodajemy odrobinę soli. Miksujemy do momentu, aż oddzieli się zwarty tłuszcz, czyli masło, oraz wodnista maślanka. Następnie oczyszczamy masło z resztek maślanki.

domowe masło
© Photogenica

W tym celu zawartość naczynia przecedzamy przez sitko wyłożone gazą. Później grudkę masła wkładamy do naczynia z zimną wodą i ugniatamy. Czynność tę warto powtórzyć. Następnie masło odsączamy z resztek wody i wkładamy do miseczki, a następnie do lodówki. Najlepiej wykorzystać je w ciągu 4-5 dni. Smacznego!

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas